Europenii au decis luni să-l trimită pe şeful diplomaţiei, Josep Borrell, la Moscova la începutul lui februarie și iau în considerare adoptarea de sancțiuni dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, continuă represiunea contra opoziției care a protestat în masă sâmbătă în toată Rusia, relatează AFP.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

”Mă voi duce la Moscova în prima săptămână din februarie pentru a trimite un mesaj clar cu privire la poziția UE cu privire la drepturi și libertăți”, a spus Josep Borell după o lungă întâlnire la Bruxelles cu miniștrii de Externe ai UE.

Cei 27 sunt ”pregătiți să ia măsuri adecvate dacă situația o cere”, a adăugat el, răspunzând unei întrebări cu privire la pregătirea unor sancțiuni cerute de mai multe state membre.

Josep Borell a recunoscut că ”chestiunea a fost cerută de unii, dar nicio propunere concretă nu a fost făcută”.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielus Landsbergis a pledat pentru un ”mesaj foarte clar” pentru Rusia.

”Avem un regim de sancțiuni pentru drepturile omului și cred că ar trebui folosit”, a spus el la sosirea la reuniune.

"Vom vorbi despre asta când vom ști ce se va întâmpla cu Aleksei Navalnîi. Am fost de acord astăzi că vom aștepta decizia justiției ruse", a explicat șeful diplomației germane Heiko Maas după întâlnire.

Opozantul Aleksei Navalnîi a fost arestat la întoarcerea sa la Moscova pe 17 ianuarie, după ce a primit tratament în Germania în urma otrăvirii cu Noviciok. El urmează să fie audiat pe 2 februarie și riscă câțiva ani de închisoare pentru încălcarea unui control judiciar în timp ce a primit tratament în străinătate.

Josep Borrell a insistat că se duce la Moscova „la invitația ministrului de externe Serghei Lavrov” și a precizat că „vizitează guvernul rus pentru a discuta cazul adversarului și alte chestiuni”.

„Aș fi foarte fericit dacă îl voi vedea pe Aleksei Navalnîi și aș avea contacte cu societatea civilă”, a spus el.

Josep Borrell va raporta despre discuțiile sale din Rusia la următoarea reuniune a miniștrilor de externe ai UE din 22 februarie, a declarat un diplomat.