Ministrul Muncii: Majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie; sper ca recalcularea tuturor pensiilor să aibă loc într-un an şi jumătate - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 3,9845joi 25 feb 2021

Ministrul Muncii: Majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie; sper ca recalcularea tuturor pensiilor să aibă loc într-un an şi jumătate

de I.B. Luni, 25 ianuarie 2021, 23:40
- a A+
Imagine
Creşterea pensiilor cu 40% este o iluzie, deoarece România, în nicio etapă a dezvoltării ei, nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări, de 138 de miliarde de lei, a declarat, luni, la B1 TV, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.


"Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat", a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.

Ministrul Muncii a precizat că toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, va dura între un an şi doi.

"Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România. Procesul (de recalculare - n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile", a menţionat Raluca Turcan.


4259 de afisari40% crestere era dupa reteta lui Iliescu
AltJ [utilizator], Luni, 25 ianuarie 2021, 23:58
+11/17
a brevetat-o tatal PSD-ului inca din anii '90. va cresc salariile si pensiile cu 40% si va fac inflatia 160% pe an. rezultatul v-am saracit crescandu-va din pix veniturile.
Aloo USRPNL,si pensiile de serviciu sunt un FURT
floriniulian [utilizator], Marţi, 26 ianuarie 2021, 7:12
+10/10
Nu numai pensiile speciale.
La astea''speciali'' trebuie RETROACTIV sa le fie luati banii inapoi.

Acesta tara nu a avut nici un razboi in ultimii 80 de ani.
Nu exista pensii de serviciu.
Nu exista nici o justificare pentru existenta lor.

Salariile aberante ale bugetarilor fara numar trebuie taiate drastic la fel ca si numarul lor.

Romania este in pragul falimentului.

130 miliarde de euro datorie externa cu care nu s-a facut NIMIC in aceasta tara.

Toti acesti bani au fost directionati catre statul mafioto-bugetar fanariot care se lafaie in opulenta pe bani IMPRUMUTATI.

Toti acesti criminali din parlament care au aprobat aceste pensii aberante ar trebui anchetati pentru sabotarea sigurantei nationale.
inca 11 comentarii comenteaza