Parchetul de pe lângă Tribunalul București critică dur modul în care s-a comunicat public incidentul de la un restaurant din Centrul Vechi, afirmând că ştirile difuzate inițial pe baza unui „comunicat indicat a fi emis de către Poliţia Capitalei” au creat „impresia eronată că procurorii au participat la o petrecere privată, organizată în întreg localul”. În realitate, precizează Parchetul, localul era „deschis publicului”, iar cei patru procurori și un ofițer de poliție au fost legitimaţi de agenți ai Poliţiei Sectorului 3, fără însă a li se comunica aplicarea vreunei sancţiuni contravenţionale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al IGPR, polițiști din cadrul Poliției Capitalei au depistat vineri seara, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Surse consultate de HotNews.ro au precizat că ofițerul în cauză era Radu Gavriș, care a avut în ultima perioadă mai multe contre cu conducerea Poliției.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a scris pe pagina sa de Facebook că din informațiile pe care le deține „s-a dispus deja declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției sale (...) având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”.

Adjunctul Poliției Capitalei și adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, printre cei din restaurant

Ofițerul în cauză este chiar adjunctul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, potrivit unor surse HotNews.ro. Împreună cu acesta, în restaurant, s-ar fi aflat și procurori de la Parchetul București, printre care chiar adjunctul parchetului, procurorul Codruț Popoiu, potrivit acelorași surse.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a transmis sâmbătă seara un comunicat prin care infirmă că în restaurantul respectiv ar fi avut loc o petrecere private.

Parchetul: Patru procurori în restaurant, dar fără legătură cu restul clienților

„Atât în seara zilei de 22.01.2021, cât şi în cursul zilei de astăzi, s-a acreditat public ideea că la un local din centrul mun. Bucureşti a fost organizată o petrecere privată unde ar fi participat mai mulţi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, alături de ofiţeri din cadrul Poliţiei Capitalei şi de alte persoane, dintre care una carantinată”, notează Parchetul.

„În urma verificărilor efectuate la nivelul unităţii noastre a rezultat că, în realitate, patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se aflau în localul din Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, împreună cu un ofiţer din cadrul Poliţiei Capitalei, fără a avea vreo legătură cu ceilalţi clienţi ai localului, spaţiul respectiv fiind deschis publicului în acel moment”, transmite PTB.

Bode: „Nu tolerez nicio abatere de la Lege, indiferent de numele sau calitatea persoanelor care sunt implicate în astfel de cazuri”

Pe marginea acestui subiect, ministrul de Interne, Lucian Bode a transmis sâmbătă seara un mesaj pentru „toleranță zero față de nerespectarea Legii!” și anunță că ofițerul de poliție este cercetat disciplinar.

„Din informațiile pe care le dețin în acest moment, în cazul menționat, s-a dispus deja declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției sale, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, a transmis Bode.

„Așa cum am menționat și cu alte ocazii, vreau să vă asigur că sunt hotărât să nu tolerez nicio abatere de la Lege, indiferent de numele sau calitatea persoanelor care sunt implicate în astfel de cazuri. Nimeni, indiferent de statutul său social, nu este mai presus de Lege!”, a mai adăugat Bode.

Amenzi de 17.500 de lei pentru clienții din local și 5.000 de lei pentru patronul restaurantului

Reamintim că polițiștii din cadrul Poliției Capitalei au depistat vineri seara, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, informează Mediafax.

„Urmare a datelor avute la dispoziție, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată în comunicat.

De asemenea, una dintre persoanele depistate la petrecere figura carantinată în județul Călărași, din data de 16 ianuarie, astfel că polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Oamenii legii au amendat 25 de clienți cu 17.500 de lei și au aplicat o sancțiune 5.000 de lei operatorului economic în incinta căruia au fost depistate persoanele.