​Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicații în legătură cu publicarea pe site-ul său a „itinerarelor” manifestațiilor organizate sâmbătă în Rusia de opozanți, a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe, care a anunțat că îi va convoca pe diplomații americani, relatează AFP.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

„Despre ce e vorba, despre a-i influența sau a le da instrucțiuni (manifestanților)?”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. „Colegii americani vor trebui să vină să dea explicații în Piaţa Smolenskaia (adresa MAE rus, n.r.)”, a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a făcut aluzie la publicarea pe site-ul Ambasadei SUA la Moscova a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică a menționat în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Potrivit diplomatei ruse, a fost mai degrabă vorba de încurajarea manifestanţilor. Dacă Ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat de asemenea manieră - spune ea -, asta ar fi dus la „ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi”.

Diplomaţii americani nu au reacţionat deocamdată la anunțul MAE rus, precizează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări efectuate în cursul acțiunilor de protest de sâmbătă.