În noiembrie 2020, Comisia Europeană a lansat inițiativa pentru a include reglementări privind criptomonedele și e-money - DAC 8, a declarat Miruna Enache, partener, liderul diviziei de asistență fiscală în tranzacții la EY România. „Criptomonedele vor fi decriptate peste puțin timp, iar în România vom mai avea încă o raportare către ANAF de care să ținem cont”, a spus Enache într-o conferință online.

Miruna Enache Foto: EY România

Potrivit acesteia, venitul generat de investiția și tranzacționarea criptomonedelor ar trebui să fie impozitat, iar aici autoritățile se lovesc de dificultăți:

• lipsa unui control central

• evaluare

• caracteristici hibride

• identificarea intermediarilor relevanți

„Dacă DAC 6 prevede obligația intermediarilor de a raporta către autorități tranzacții, pentru criptoactive și e-money nu există astfel de obligații. Astfel, în noiembrie 2020, Comisia Europeană a lansat inițiativa pentru a include reglementări privind criptomonedele și e-money DAC 8. Pentru asigurarea unei impozitări adecvate, directiva va trebui să definească criptoactivele și să prevadă modalitatea de identificare a intermediarilor. În concluzie, și criptomonedele vor fi decriptate peste puțin timp, iar în România vom mai avea încă o raportare către ANAF de care să ținem cont”, a spus ea.