Uneori aveți nevoie de un mic dejun sănătos și preparat dinainte. Fie că-l împărțiți cu mai mulți sau doar încercați să mai degajați dimineața unei zile pline, această caserolă vă va servi de minune.

FrittataFoto: Pinterest

O caserolă tipică pentru micul dejun include cârnați și cartofi. Aceasta conține însă legume și zarzavaturi proaspete ca ardei roșii, ceapă verde și spanac. O brânză de care vă place o completează foarte bine. Și este și foarte potrivită și pentru un prânz ușor.

Iată ingredientele:

  • O lingură de ulei de măsline extravirgin
  • Doi ardei grași roșii de mărime medie tăiați bucățele (cam 50-60 g)
  • O legătură mică de ceapă verde tăiată mărunt
  • 140-160 g frunze de spanac rupte în mână
  • 12 ouă
  • Trei linguri de lactate integrale (lapte, smântănâ sau iaurt – la alegere)
  • Opțional – câțiva stropi din sosul iute preferat
  • Jumătate de linguriță de sare extrafină
  • Piper negru proaspăt râșnit – după gust
  • 100 g de telemea/feta la alegere (vacă, oaie, capră)

Instrucțiuni:

1. Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți cu unt un vas de aprox. 23/33 cm (nu fiți tentați să folosiți spray cu ulei, nu e deloc la fel de bine).

2. Puneți uleiul într-o tigaie mare și încălziți la foc mediu. Sotați ardeii grași și ceapa până când ardeiul este moale și pătruns, cam 8-10 minute

3. Adăugați spanacul și continuați încă 2 minute amestecând, până se înmoaie. Luați tigaia și puneți-o să se răcească puțin cât pregătiți amestecul cu ouă, ca să nu se gătească acestea imediat.

4. Spargeți ouăle într-un bol mediu. Adăugați lactata preferată, câțiva stropi de sos iute (opțional), sarea și piperul. Amestecați bine până se combină albușurile și gălbenușurile.

5. Amestecați jumătate din brânză (cealaltă va fi topping la frittata înainte de coacere). Adăugați și legumele ușor răcite, amestecați.

6. Turnați amestecul în vasul pregătit, cu restul de brânză presărat uniform deasupra.

7. Coaceți 25-30 de minute (aruncând câte o privire), până când centrul frittatei doar tremură puțin când clătinați ușor vasul. Pentru certitudine, introduceți o furculiță cam 0,5 cm în centru și trebuie să iasă curată.

8. Lăsați să se răcească până când sunteți gata să serviți după ce o tăiați cu un cuțit ascuțit. Ce rămâne poate sta până la patru zile în frigider. Se poate mânca rece, la temperatura camerei sau ușor încălzită la cuptor sau microunde.

Note: Pregătire în avans. Puneți amestecul bine acoperit în frigider și-l puteți coace și după două zile. Doar că vor trebui câteva minute în plus la cuptor, pentru că se începe de la rece.

Alternative: Și alte legume pot fi folosite, în cantități similare. Unele mai tari vor necesita câteva minute suplimentare de coacere.

Poftă bună!

Citește și: