Pacienții cu afecțiuni cronice vor putea fi înscriși în platforma de programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și de către medicii specialișt, nu doar de către medicii de familie, a anunțat duminică Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Aceasta, în condițiile în care cele mai multe probleme de la debutul celei de a doua etape a campaniei de vaccinare, vineri, au fost legate de programarea pacienților cu boli cronice. Coordonarul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă, a anunțat, la rândul său, că autorităţile analizează posibilitatea ca un bolnav cronic sub 65 de ani să se poată înscrie singur sau prin call center în platforma de vaccinare chiar dacă nu se regăsește în baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate, iar în când merge la centrul de vaccinare să ducă un document care să confirme afecțiunea de care suferă.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

Conform unui comunicat de presă transmis duminică de STS, persoanele cu afecțiuni cronice vor putea opta pentru următoarele metode de programare în plaformă:

  • 1. Individual, direct în platformă
  • 2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar
  • 3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială
  • 4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice. Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.
  • 5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25

Reprezentanții STS au explicat pentru HotNews.ro că, dacă până acum pacienții cu boli cronice puteau fi programați la vaccinare doar de către medicii de familie, acum un pacient cu astfel de afecțiuni va putea fi înscris de către orice medic care îl are în îngrijire, din sistemul public sau privat.

Aceasta, în condițiile în care cele mai multe probleme de la debutul celei de a doua etape a campaniei de vaccinare, vineri, au fost legate de programarea pacienților cu boli cronice.

Precizările lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat ulterior, la Digi 24, că sistemul interoghează baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în situația în care o persoană cu afecţiuni cronice cu vârsta sub 65 de ani alege să se programeze la vaccinare individual, direct prin platformă, prin intermediul unui aparţinător care poate să înscrie până la 9 persoane sau prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din primărie.

"Dacă nu suntem trecuţi în evidenţă cu o boală cronică, atunci trebuie să apelăm la medicul de familie pentru a ne valida ca fiind persoană cu boală cronică şi ulterior noi individual finalizăm programarea sau telefonic prin call center la numărul de telefon 0114144425 şi operatorii din call-center finalizează programarea chiar dacă nu suntem în evidenţă în baza de date a CNAS cu o boală cronică”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a anunţat că autorităţile analizează posibilitatea ca într-o astfel de situație un pacient cu boli cronice să se poate înscrie singur în platformă, iar când merge la centrul de vaccinare să aibă asupra lui un document care să ateste afecţiunea de care suferă.

"De mâine vom analiza posibilitatea să scoatem şi acest filtru de la nivelul medicului de familie şi persoana respectivă să se poate programa şi ulterior la centrul de vaccinare să se prezinte cu un document medical care să ateste că într-adevăr are acea boală cronică. (…) Sunt o serie de disfuncţionalităţi sau mă rog noi am încercat să mergem pe ideea ca fiecare persoană să fie validată că are acea boală cronică prin interogarea bazei de date a CNAS, fie prin intermediul medicului de familie sau al medicului specialist”, a mai spus Gheorghiţă.

Mulți pacienți cu boli cronice care au încercat să se programeze pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în prima zi în care s-a dat drumul la înscrierile pentru etapa a doua nu au reușit să facă acest lucru, fie din cauza blocării platformei, fie din cauză că, deși suferă de ani de zile de o boală cronică, platforma nu le-a permis să se înscrie în etapa a doua a campaniei de vaccinare, a explicat pentru HotNews.ro Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.

În această etapă a campaniei de vaccinare se pot vaccina bolnavii cronici diagnosticați cu una dintre următoarele afecțiuni, luați în evidență:

  • Diabet zaharat
  • Obezitate
  • Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
  • Afecțiuni cardiovasculare
  • Afecțiuni renale
  • Afecțiuni oncologice
  • Afecțiuni pulmonare
  • Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
  • Afecțiuni hepatice moderate/severe
  • Afecțiuni autoimune