Partidul conservator german CDU alege sâmbătă un nou președinte, un vot cheie cu opt luni înainte de plecarea cancelarului Angela Merkel. Rezultatul scrutinului în două runde, al cărui rezultat va fi anunțat sâmbătă după-amiaza la un congres complet virtual este total indecis. Singura certitudine: pentru prima dată din 2000, CDU nu va fi condusă de o femeie, relatează AFP.

Angela MerkelFoto: FRANCOIS LENOIR/AFP/ Profimedia Images

Cei 1.001 delegați ai partidului trebuie să decidă între moderatul Armin Laschet, Friedrich Merz, un susținător al rupturii cu era centristă Merkel, sau outsiderul Norbert Röttgen.

Cândva „moștenitoarea” lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, care i-a succedat în funcția de președinte în 2018, a demisionat la începutul anului 2020.

Toți cei trei candidați provin din aceeași regiune din Renania de Nord-Westfalia. Dar au profiluri diferite.

Dușman declarat al cancelarului de când l-a destituit din funcția de președinte al grupului conservator din Bundestag în 2002, Friedrich Merz visează la răzbunare.

Învins de către Kramp-Karrenbauer în 2018, acest om de afaceri amestecă liberalismul economic și poziționarea dură asupra imigrației, care ar putea să atragă alegători seduși de extrema dreaptă.

Fostul avocat este în fruntea sondajelor susținătorilor CDU.

Armin Laschet, în vârstă de 59 de ani, are mai multe puncte forte. Un moderat, fost jurnalist, merge pe urmele cancelarului popular.

Într-un discurs difuzat vineri seară la deschiderea congresului, Merkel a sugerat preferința ei pentru „echipa” pe care el o formează împreună cu ministrul sănătății, Jens Spahn.

Laschet poate face apel la electoratul centrist și, dacă va candida în septembrie, poate construi o posibilă coaliție cu Verzii, a doua forță ca mărime din țară.

Dar gestionarea epidemiei în Renania de Nord-Westfalia, cea mai populată regiune a Germaniei, i-a adus critici. Laschet a pledat în primăvară pentru o relaxare a restricțiilor, deși experții au spus că este prea devreme.

Al treilea candidat, Norbert Röttgen, în vârstă de 55 de ani, arată ca un outsider perfect, care nu face parte vreunei tabere, este un expert în relații internaționale și promite să întinerească și să feminizeze partidul.

El este, la fel ca Merz, o dezamăgire pentru Merkel, care l-a eliminat brutal din guvern în 2012 după un dezastru electoral.

Oricare ar fi câștigătorul acestor alegeri interne, problema candidaturii la funcția de cancelar nu va fi rezolvată decât în ​​primăvară.

Mai puțin de 30% dintre germani consideră că acești trei candidați ar fi buni cancelari, potrivit unui sondaj pentru canalul ZDF. Ei vin cu mult în spatele liderului bavarez Markus Söder, creditat cu 54%.

Acest lider al Uniunii Creștin-Socială din Bavaria a devenit una dintre personalitățile preferate ale germanilor, susținând restricții stricte în fața pandemiei.

Citește și: