Suedia a depășit joi pragul de 10.000 de decese de la începutul epidemiei de Covid-19, au anunțat autoritățile, după un nou record de 351 de decese anunțate în ultimele 24 de ore, scrie AFP.

Coronavirus SuediaFoto: Profimedia Images

Aceste noi decese anunțate de Agenția publică de sănătate aduc bilanțul total al pandemiei la 10.185 de morți în regatul cu circa 10,3 milioane de locuitori, care a aplicat una dintre cele mai puțin coercitive strategii în Europa.

Suedia este în prezent una dintre cele mai afectate țări din Europa.

În total, numărul de cazuri detectate de la începutul epidemiei este de 518.783, respectiv circa 6.500 în plus în ultimele 24 de ore.

"Se pare că am atins un platou (al numărului de cazuri), nu vedem o accelerație, dar există încă un număr mare de cazuri semnalate în Suedia", a declarat Karin Tegmark Wisell, de la Agenția suedeză de sănătate.

Spre deosebire de carantina impusă în alte zone ale Europei, regatul nordic s-a bazat pe o strategie diferită, bazată în principal pe recomandări, fără carantină și practic fără măsuri coercitive.

În ceea ce privește masca, aceasta nu a fost mult timp recomandată în spațiul public. Începând cu 7 ianuarie, purtatul măștii este recomandat oficial în transportul public, dar doar în orele de vârf.

Dacă strategia rămâne cea mai puțin strictă în raport cu numeroase alte țări, Suedia a adoptat din noiembrie o serie de măsuri mai dure, precum restrângerea numărului de mese în restaurante sau învățământ online în licee.

În fața celui de-al doilea val al pandemiei, Parlamentul a votat săptămâna trecută o lege care oferă temporar guvernului noi puteri împotriva epidemiei, precum închiderea centrelor comerciale.