Cercetătorii au creat un algoritm care poate ghici afilierea politică a unei persoane pe baza unei singure fotografii cu fața sa - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0195miercuri 27 ian 2021

Cercetătorii au creat un algoritm care poate ghici afilierea politică a unei persoane pe baza unei singure fotografii cu fața sa

de S.J. Joi, 14 ianuarie 2021, 17:59
- a A+
Imagine
O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a creat un algoritm AI care a dovedit o precizie de puțin peste 70% în a ghici afilierea politică a unei persoane după studierea unei singure fotografii, relatează Phys.org .


Echipa a descris maniera în care au construit și testat algoritmul, precum și rezultatele obținute, într-o lucrare publicată în revista Scientific Reports.

Oamenii poartă destul de des șepci, tricouri sau alte obiecte vestimentare prin care să-și afirme afilierea politică, în special în preajma alegerilor. Însă adesea există și indicii inconștiente, ca de exemplu cele transmise prin expresiile faciale, potrivit cercetătorilor din California.

Aceștia au construit asupra muncii unei alte echipe care a dezvoltat un sistem AI care putea să ghicească orientarea sexuală a unei persoane mai des decât ar fi probabilitatea ca acest lucru să se datoreze purei întâmplări.

Echipa de la Stanford s-a întrebat dacă expresiile feței sau postura ar putea spune ceva despre convingerile politice ale unei persoane, mai exact dacă acestea sunt liberale sau conservatoare.

Sistemul AI construit de cercetători este foarte similar cu cele proiectate pentru a învăța noi informații din detalii pe care oamenii nu le observă.

Cercetătorii și-au antrenat sistemul cu date de pe un site de matrimoniale și alte site-uri în care utilizatorii își urcă o poză de profil și exprimă deseori afilierea politică, AI-ul căutând corelații între trăsăturile faciale și postura capului și orientarea politică.

Aceștia au testat apoi sistemul lor cu fotografii AI-ul a ghicit dacă persoanele din imagine se identifică drept conservatoare sau liberale.

Algoritmul a ghicit corect în 71% din situații în cazul unor persoane care arătau similar și 73% în general.

Cercetătorii nu au reușit să depisteze exact trăsăturile faciale pe care sistemul lor le-a corelat cu afilierea politică însă au descoperit unele tendințe: orientarea capului și expresia emoțională par să ofere anumite indicii.

Persoanele care s-au uitat direct în cameră, de exemplu, au fost considerate de AI a avea orientări mai liberale în timp ce cele care afișau dispreț au fost judecate ca fiind mai conservatoare.

Cercetătorii admit că va fi greu pentru alții să le reproducă rezultatele deoarece nu pot distribui fotografiile folosite din motive legate de confidențialitate.


2769 de afisariha
martel55 [utilizator], Joi, 14 ianuarie 2021, 18:09
+9/9
daca ar fi avut si Stalin norocul unui asemenea program, ar fi fost mult mai eificent in crearea omului nou
Belea mare AI-ul asta
Koczka [utilizator], Joi, 14 ianuarie 2021, 18:35
+6/6
Ce sa spun, din două posibilități a 'ghicit' 70% dar 30% nu. Bine că nu a fost invers. Ce e mai discutabil, e că dacă intri in procentul ăla de erori ( fie el și 0.01% ) e foarte rău, poți face pușcărie că ai fost confundat cu un infractor, poți fi eliminat pentru că mașinăria aia te confunda cu un agresor potențial și în cel mai bun caz rai fara bani in conturi sau cu banii blocati.
inca 9 comentarii comenteaza