​Telekom Mobile a fost amendată joi cu 700.000 de lei pentru că nu a acoperit cu semnal de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României, până la data de 5 aprilie 2017, obligație asumată în licența de utilizare a spectrului radio, a anunțat Arbitrul telecom (ANCOM). De ce este amendată o companie în 2021 pentru nereguli aferente anului 2017? Cristin Popa, directorul executiv al autorității, a precizat pentru HotNews.ro că Telekom este la a treia amendă pentru astfel de nereguli și a detaliat situația controalelor și amenzilor primite de toți operatorii în ultimii 3 ani.

Lipsa semnal reteaFoto: ANCOM
  • “Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone Romania - 98,16%, RCS&RDS - 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications - 97,25%. Situația comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toți operatorii și-au îmbunătățit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordăm operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezintă o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice“, a declarat joi Cristin Popa, directorul executiv al direcției de monitorizare și Control din ANCOM.

Rezultatele comparative ale măsurătorilor realizate în cadrul campaniilor de verificare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă:

Click pentru a deschide

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

De ce este amendată o companie în 2021 pentru nerespectarea unor obligații aumate pentru anul 2017? Explicațiile șefului direcției de control din ANCOM:

  • "Obligația de acoperire cu servicii de voce a 98 % din suprafața locuită este stipulată în licente cu intrare în vigoare din aprilie 2017 pentru Vodafone, Orange și Telekom și din aprilie 2019 pentru RCS. Este a treia campanie de verificare a obligațiilor de acoperire cu servicii pentru operatorii de telefonie mobilă, cu excepția RCS, pentru care este a doua. Este prima campanie în care trei din cei patru operatori își îndeplinesc obligația de acoperire. Pentru Telekom, chiar dacă procentul a crescut, încă nu a atins pragul legal de 98%. Rezultatele campaniei recente de măsurători arată și faptul că 836 de localități au disponibilă tehnologia 4G la mai puțin de 50% din populație", a explicat pentru HotNews.ro Cristin Popa.

Datele transmise la solicitarea HotNews.ro arată că Telekom este la a treia astfel de amendă aplicată în urma măsurătorilor efectuate în perioada 2018-2020.

Spre comparație, Orange a primit avertisment în 2018 și amendă de 50.000 de lei, Vodafone a primit avertisment în 2018 și amendă de 60.000 de lei în 2019, iar RCS&RDS a primit amendă de 800.000 de lei în 2019.

Click pentru a deschide

Campania de verificare a acoperirii

Despre măsurătorile făcute

ANCOM a anunțat joi că a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României, în urma căreia un singur operator de servicii de telefonie mobilă a fost sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire de 98% din populația României.

Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale şi secundare.

În cadrul acestei campanii a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localități, localități cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Despre www.aisemnal.ro

Platforma aisemnal.ro a fost actualizată în anul 2020 prin adăugarea unor noi funcționalități. Astfel, utilizatorii aisemnal.ro pot vedea evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2020 comparativ cu anul 2019, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicații mobile la nivel național.

Harta cuprinde și localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate și reprezentate 298.674 de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar din localitățile aflate la o distanță de cel mult 15 km de granițele țării.

Harta națională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro, este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România. De la lansarea hărții aisemnal.ro din luna octombrie 2019 și până în prezent, site-ul a avut peste 1,73 milioane de accesări.