Un foarte popular chatbot din Coreea de Sud, un robot conversațional care permite internauților să discute cu ceea ce ar fi o studentă de 20 de ani, a fost dezactivat în această săptămână după ce a făcut afirmații sexiste, homofobe și față de persoanele cu handicap, scrie AFP.

Lee LudaFoto: Captura Facebook

Lee Luda, dezvoltat de startup-ul din Seul Scatter Lab pentru a funcționa prin intermediul Facebook Messenger, s-a bucurat de un succes enorm încă de la lansarea sa, în decembrie, datorită spontaneității și caracterului natural al răspunsurilor dezvoltate de inteligența artificială. Chatbot-ul a atras rapid peste 750.000 de utilizatori.

Lee Luda răspundea grație unui algoritm dezvoltat pornind de la datele colectate din 10 miliarde de conversații pe Kakao Talk, cea mai mare aplicație de mesagerie a țării.

Dar chatbot-ul a devenit rapid subiectul controverselor din cauza mesajelor sale, astfel încât dezvoltatorii au fost nevoiți să-l suspende marți.

O captură a unei conversații arată că studenta virtuală își exprimă "disprețul" față de gay și lesbiene.

Întrebată despre transgenderi, Luda explodează: "Mă înnebuniți. Nu mai repetați această întrebare. Am spus că nu-mi plac".

Într-o altă conversație, robotul afirmă că persoanele aflate la originea mișcării #MeToo sunt "doar niște ignoranți", înainte de a adăuga: "Îi disprețuiesc complet".

Robotul afirmă de asemenea că ar "prefera să moară" decât să trăiască alături de o persoană cu handicap.

Scatter Lab a prezentat scuze publice și a afirmat că afirmațiile robotului nu reprezintă valorile companiei.

"Lee Luda este o inteligență artificială, ca un copil care învață să converseze. Mai are încă multe lucruri de învățat", a precizat marți compania.

"O vom educa pe Luda să-și exercite judecata asupra răspunsurilor care sunt potrivite, în loc să învețe fără discernământ", a continuat Scatter Lab, fără a indica când va fi repornit robotul.