Jared Kushner, ginerele și consilierul principal al președintelui Trump, l-a oprit pe Trump să se alăture platformelor de socializare paralele Parler și Gab după ce a fost interzis pe Twitter, potrivit unui raport al CNN.

Jared Kushner si Donald TrumpFoto: AGERPRES

Kushner și șeful adjunct al cabinetului Dan Scavino s-au opus altor asistenți, precum șeful de personal Johnny McEntee, pentru a-l determina pe Trump să nu se alăture altor platforme de socializare, a declarat pentru CNN un consilier extern și un oficial al administrației, citează The Hill.

Trump a fost acum interzis de pe cele mai importante platforme de socializare. Platforma sa preferată de socializare, Twitter, l-a suspendat vinerea trecută pentru acuzații nedovedite de fraudă electorală.

Parler și Gab sunt platforme care au atras unii utilizatori de extremă dreaptă din cauza lipsei de restricții la moderare a companiilor pe platformele lor. Gab și Parler nu sunt disponibile pe Google Play sau în magazinul de aplicații Apple.

Trump a încercat să utilizeze contul de Twitter @POTUS vineri, după interdicția sa, pentru a anunța că își va crea propria platformă de socializare înainte ca Twitter să elimine rapid tweet-ul.

Alți oficiali pro Trump au încercat să-i dea conturile lor de Twitter. Directorul său pe zona de digital Gary Coby și-a schimbat numele contului în ”Donald Trump” și a scris pe Twitter că îi va da lui Scavino parola contului. Twitter a suspendat contul lui Coby la cinci minute după tweet.

Principalele platforme de socializare s-au distanțat de Trump de la atacul de miercuri de la Capitoliu miercuri. Trump nu a încercat să vorbească public despre teoriile conspirației în ceea ce privește frauda electorală de la insurecție, dar a spus că nu va participa la inaugurarea președintelui ales Joe Biden miercurea viitoare.

Rețeaua socială conservatoare Parler, apreciată de partizanii lui Donald Trump, era offline luni, după decizia Amazon de a-i tăia accesul la serverele sale, o decizie justificată de gigantul IT prin persistența mesajelor de incitare la violență, în urma asaltului asupra Congresului american, scrie AFP.

Amazon a anunțat în acest week-end că suspendă contul Parler începând de luni, ora 8,00 GMT, după ce a afirmat că a "observat recent o creștere persistentă a conținutului violent".

Giganții tech Apple și Google anunțaseră anterior că retrag de pe platformele lor de descărcare aplicațiile rețelei sociale, invocând de asemenea proliferarea "amenințărilor cu violență" și a "activităților ilegale".