O nouă achiziție militară majoră: Contract de 268 de milioane de dolari prin guvernul SUA pentru sisteme de coastă cu rachete anti-navă NSM de la Raytheon / Parlamentul va adopta legea - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0034luni 25 ian 2021

O nouă achiziție militară majoră: Contract de 268 de milioane de dolari prin guvernul SUA pentru sisteme de coastă cu rachete anti-navă NSM de la Raytheon / Parlamentul va adopta legea

de Victor Cozmei Miercuri, 13 ianuarie 2021, 18:24
- a A+
Imagine
Guvernul României a transmis Parlamentului României, pentru adoptare în regim de urgență, proiectul de lege pentru realizarea "Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață" aferentă programului de înzestrare "Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă" (SIML). Programul se referă practic la instalații mobile și rachete anti-navă de tipul NSM de la Raytheon, iar contractul de circa 268 milioane de euro se va derula prin Guvernul SUA.


"Textul proiectului de lege prevede ca, pentru realizarea acestei capabilități, Guvernul României să atribuie Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specifice Programului Foreign Military Sales – FMS", informează MApN.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziționat include, fără a se limita la acestea:

- patru instalații mobile de lansare,
- platforme de comandă-control-comunicații,
- platforme de transport și încărcare-descărcare,
- senzori, suport logistic inițial,
- mentenanță și echipamente de testare,
- echipamente criptografice și cu regim special,
- asistență de specialitate,
- instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă,
- echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML.

Costurile programului de înzestrare "Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă", în configurația cuprinsă în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție, notează MApN.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.

Sistemul care va fi achiziționat va avea la bază racheta anti-navă NSM (Naval Strike Missile) realizat de compania norvegiană Kongsberg, dar oferită la export și de către americanii de la Raytheon, companie care a dezvoltatat sistemul Patriot pe care România tocmai ce l-a achiziționat din SUA.

"După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuții și negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, lit. b)", mai notează MApN.

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil, susține Ministerul.

"Luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară şi instruirea pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung", potrivit MApN.

"SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă", mai notează Armata.

NSM - racheta "stealth"


Naval Strike Missile (NSM) este una dintre cele mai noi rachete antinavă din lume și are și capabilități de atac pe uscat. Racheta are o rază operațională de circa 185 de km și a fost dezvoltată de compania norvegiană Kongsberg.

NSM este o rachetă mai mică și cu un cap de luptă mai ușor (125 kg) față de alte rachete competitoare, și care se bazează pe un senzor infraroșu pentru a identifica și a se ghida spre țintă, și nu pe un radar propriu, ceea ce o face mult mai greu de detectat de inamic. Pentru acest lucru racheta este catalogată a fi una "stealth".

Pe de altă parte, tocmai lipsa unui radar și folosirea unui senzor infraroșu ar putea fi problematic în diferite condiții meteo, deși Kongsberg declară că racheta este "all-weather".

NSM a fost achiziționată de Polonia în 2008 tocmai pentru un sistem de apărare anti-navă de pe coastă, iar de SUA a fost selectată în 2018 pentru echiparea navelor LCS (Litoral Combat Ship ).

NSM va mai intra și în dotarea marinelor din Germania și Malaezia.
10678 de afisari....
ak33 [utilizator], Miercuri, 13 ianuarie 2021, 18:56
+20/32
cu banii parlamentarilor cate se puteau face in 30 de ani?
Nu intelegi nimic
Sofis [utilizator], Miercuri, 13 ianuarie 2021, 19:04
+17/43
Finantam existenta statului roman in viitor.

Deja se fac 13 ani in care functioneaza pilonul II si III. Nu poti avea pensii la un PIB in vremea comunista la o zecime din PIB-ul de azi si la jumatate de ore muncite cu productivitate stim de care, in conditiile in care guvernul PSD si Tariceanu au bagat mana pana la cot in pilonul II (prin nemajorarea contributiei) care putea sa impulsioneze mai mult economia. Banii din piloanele 2 si 3 se duc mai degraba in investitii si mai putin in consum, spre deosebire de banii de pensie.

Nu poti avea pensii cat timp acestea se platesc din performanta economica, care a fost sacrificata pentru a hrani o masa bugetara in crestere, a prinde voturi de la pensionari, a finanta propriile firme cu contracte cu dedicatie si pentru a strange capital politic pe pomeni.

O sa spui ca nu exista pilonul II pana in 89 si e un gap. Corect. Nu a existat pilonul II tocmai ca am avut bocancul rusesc pe cap 50 de ani. De asta incercam acum sa ne pazim cumparand de la americani, sa ne pazim de bocancul rusesc care in vremea PSD a primit multe oportunitati in Romania doar pentru ca aia inchid ochii la tot ce inseamna drepturile omului si regimuri totalitare cum am avut sub Iliescu si Dragnea.

Nu poti avea pensii cat timp se face apologia nemuncii si sustinatorii de pensii speciale, pensionarii anticipate (curios tot PSD) le folosesc pentru capital politic pentru cei cu pana in 8 clase sau daca sunt mai evoluati sunt sugative la bugetul de stat.

Fiecare isi asterne dupa cum isi intinde plapuma, si este bine de stiut ca nimeni nu ne va intinde noua plapuma, nici mie nici tie.
inca 58 de comentarii comenteaza