​​Vaccinul antiCOVID-19 produs de compania americană Moderna, autorizat în UE și ajuns deja în România într-o primă tranșă de 14.000 de doze, este unul de tip ARN mesager(ARNm) și este administrat adulților de peste 18 ani, potrivit prospectului.

Vaccinul ModernaFoto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

În cazul femeilor gravide sau care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate, acestea trebuie să se adreseze medicului, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandări înainte de administrarea acestui vaccin, se arată în document.

Citește aici prospectul integral al vaccinului Moderna

„Substanța activă din COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102. Deoarece COVID-19 Vaccine Moderna nu conține virusul, acesta nu vă poate transmite boala COVID19”, se precizează în prospect.

COVID-19 Vaccine Moderna se administrează sub formă de două injecții a câte 0,5 ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare. Vaccinul se face într-un mușchi (injecție intramusculară), în partea superioară a brațului.

Reacții adverse

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

- umflare în zona axilei

- durere de cap

- greață

- vărsături

- dureri musculare, dureri articulare și rigiditate

- durere sau umflare la locul de administrare a injecției

- oboseală excesivă

- frisoane

- febră

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):

- erupție

- erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

- mâncărime la locul de administrare a injecției

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):

- paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell)

- umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop

cosmetic)

Cu frecvență necunoscută:

- reacții alergice severe (anafilaxie)

- hipersensibilitate

Potrivit prospectului vaccinului Moderna, trebuie solicitată asistență medicală de urgență dacă se manifestă oricare dintre următoarele semne și simptome ale unei reacții alergice:

- senzație de leșin sau stare de confuzie;

- modificări ale ritmului bătăilor inimii;

- dificultăți la respirație;

- respirație șuierătoare;

- umflare a buzelor, feței sau gâtului;

- urticarie sau erupție pe piele;

- greață și vărsături;

- durere de stomac.

Potrivit prospectului, „COVID-19 Vaccine Moderna stimulează sistemul de apărare natural al organismului (sistemul imunitar). Vaccinul acționează prin determinarea organismului să își producă propria protecție (anticorpi) împotriva virusului care cauzează boala COVID-19. COVID-19 Vaccine Moderna utilizează o substanță numită acid ribonucleic mesager (ARNm) pentru a transfera instrucțiuni, pe care celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafață, regăsită pe virus. Celulele pot produce apoi anticorpi împotriva proteinei de suprafață, pentru a ajuta la combaterea virusului. Acest lucru va ajuta la protecția împotriva COVID-19. Substanța activă a COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2, integrat în nanoparticule lipidice”.