Florin Cîţu a început curăţenia în Guvern. Nouă oameni din echipa Orban, daţi afară. Opt dintre consilierii lui Ludovic Orban au fost demişi de Florin Cîţu, aceştia fiind: Tănase Stamule, Radu Nicolescu, Marian Murguleţ, Ionel Roiban, Sebastian Bodu, Tony-Avramescu-Gruia Romani, Simona Mihaela Brătulescu, Dan Ştefan Meran şi Vlad Adrian Ţone. Demis tot marţi a fost şi şeful Corpului de control al prim-ministrului, Dragoş Tănăsoiu. Pe lista celor concediaţi de actualul şef al Guvernului sunt şi secretari de stat, potrivit Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Pozitiv din negativ. Cum se îmbolnăvesc de COVID-19 pacienții internați în spitale non-COVID. În ultimele două luni, patru persoane din cercul apropiaților redacției PressOne s-au internat în spitale sau saloane non COVID, după ce obținuseră rezultate negative la testare de tip PCR, pentru ca mai apoi să fie infectați cu virusul SARS-CoV-2. În urma infectării, două dintre aceste persoane au decedat. E vorba de pacienți cu afecțiuni complexe, dar care nu le puneau în pericol viața. Pacienți fragili care au căutat sprijin la spital. B., de 37 de ani, s-a internat la Colțea pentru o intervenție chirurgicală neasociată în vreun fel cu noul coronavirus. Conform procedurii, a fost testată la internarea în spital. „Test rapid, apoi test PCR și izolare într-o cameră friguroasă, fără mâncare sau apă”, povestește ea. „Aproape 24 de ore mai târziu sunt negativă și mă pot muta într-un salon normal, călduros.”, povestește PressOne.

Cazul Kövesi și de ce trebuie scoasă din priză Secția Specială. Există încă magistrați care ar vrea să o vadă pe Laura Codruța Kövesi compromisă. Ei au pus la cale înființarea așa-numitei Secții Speciale, unde primii acuzați au fost procurorii cei mai curajoși, în frunte cu Kövesi. Inventată de PSD pentru a-și salva oamenii cu dosare penale și pentru a-i pune la punct pe magistrații intransigenți, această Secție a continuat să fie susținută cu mulți bani, chiar după ce PSD a pierdut puterea: peste un milion de euro au fost cheltuiți în doi ani și doar câteva rechizitorii. Cea mai ridicolă reușită a Secției a fost punerea Laurei Codruța Kövesi sub control judiciar, în aprilie 2019, când candidatura ei pentru Parchetul European intra în linie dreaptă, dar încă mai trebuia să fie convingătoare la Bruxelles, scrie Deutsche Welle.

Mega-oraș fără drumuri și mașini. Cum arată proiectul de 500 miliarde de dolari al Arabiei Saudite. Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite și președinte al Consiliului de administrație al NEOM, a anunțat lansarea proiectului The Line, un nou model de infrastructură urbană, fără drumuri, mașini și poluare, menit să asigure echilibrul cu natura. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 500 de miliarde de dolari, de două ori cât întreg Produsul Intern Brut al României. The Line reprezintă o centură de 170 de kilometri ce va sub-traversa viitorul oraș NEOM, cu o populație estimată la un milion de locuitori, potrivit Economica.net.

Brazilia anunță că vaccinul chinezesc Sinovac are o eficiență de doar 50,4%. Cercetătorii din Brazilia au venit cu vești îngrijorătoare, marți, după ce au publicat noile informații legate de vaccinul dezvoltat de Sinovac din China, transmite Reuters. Potrivit ultimelor studii, eficacitatea serului este de doar 50,4%. Rezultatele sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât vaccinul chinezesc este unul dintre cele două pe care guvernul din Brazilia se bazează pentru a începe imunizarea la nivelul întregii țări, citează Digi24.

Povestea omului supranumit „Inginerul Raiului”, care a salvat 12 biserici din Bucureşti de la demolarea forțată impusă de Nicolae Ceaușescu. Timp de mai mulți ani de pe străzile din București au dispărut adevărate bijuterii arhitecturale. La ordinul lui Ceaușescu au fost distruse și 22 de lăcașuri, iar planul dictatorului era mult mai amplu. Atunci, inginerul Eugeniu Iordăchescu, supranumit “Inginerul Raiului”, a venit cu o idee: mutarea blocurilor, dar mai ales a bisericilor care-l deranjau pe dictator! Conform specialiștilor în construcții, existau două modalități de a realiza mutarea. Demontarea structurii și reasamblarea ei la destinație sau mutarea structurii în întregime, scrie Libertatea.

”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA. Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie de reglementări clare în materie de ”discurs democratic”. „Nu putem lăsa la latitudinea companiilor americane Big Tech să decidă cum sau cum să nu discutăm, ce se poate și ce nu se poate spune într-un discurs democratic. Avem nevoie de o reglementare strictă”, a declarat Martin Weber pentru Politico Playbook ca reacție a faptului că marile platforme de socializare au eliminat conturile președintelui american Donald Trump, scrie cursdeguvernare.ro.