În ultimele zile de mandat, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru o superbă casă de pe strada Dionisie Lupu, numărul 39, care ar fi edificată după planurile arhitectului Albert Galleron, arhitectul Ateneului, dar și pentru casa de alături, de la nr. 41, al cărei calcan este la strada Pictor Arthur Verona și era pictat în fiecare an la festivalul Street Delivery. Lucrările de demolare la numărul 41 au început la interior, luni. Proprietarii doresc să construiască în loc un bloc cu 4 etaje, potrivit unui certificat de urbanism eliberat de Primăria Capitalei în martie 2020. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat pentru HotNews.ro că a mers marți la șantier și a agreat cu proprietarii să nu demoleze cel mai valoros imobil.

Strada Dionisie Lupu 39-41 - 3Foto: Hotnews

”Acum am ieșit de la șantier. Am agreat cu proprietarii să nu demoleze casa de la numărul 39, cea mai valoroasă. Au autorizație de demolare pentru amândouă, autorizația a fost eliberată pe 21 septembrie 2020. Proprietarii au fost de acord să găsim o soluție astfel încât imobilul valoros să fie păstrat și integrat. Au cerut certificat de urbanism pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu două subsoluri, parter, 3 etaje și al patrulea etaj retras. Această autorizație nu a fost dată, deci avem posibilitatea să stabilim cum va arată ceea ce se va construi pe acel teren și păstrarea casei valoroase”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Autorizațiile de demolare pentru cele două imobile au fost date pe 21 septembrie, cu câteva zile înainte de alegerile locale, câștigate de Nicușor Dan. Primarul Gabriela Firea a dat mai multe autorizații de demolare/ construire controversate înainte de alegeri, după cum a scris HotNews.ro.

Potrivit datelor de pe site-ul PMB, beneficiarii autorizației de demolare este firma CDRV Associates.

Demolarea a fost anunțată pe pagina de Facebook a Street Delivery.

”Demolarea a început! Dacă zilele astea aveți drum pe strada Arthur Verona, să vă opriți pe la numărul 21 pentru că, cel mai probabil, va fi ultima dată când veți vedea calcanul emblematic pe care zeci de artiști și-au lăsat amprenta la Street Delivery. De 15 ani, închidem Arthur Verona pentru mașini și o deschidem pentru oameni și tot de 15 ani traducem tema ediției într-un graffiti manifest, pe care îl lăsăm, an de an, pe același calcan. Saddo, Alex Baciu, IRLO, Pisica Patrata, Sweet Damage Crew, Lost Optics, Wanda Hutira , Graffette, ERPS, Obie Platon, KERO ZEN, Pren, Nom Crew, Sorina-Adina Vazelina, Girl Gang Oilers, Cristian Darstar și mulți alți artiști au dat aici cu spray-ul și inima și în felul ăsta, pe Google Maps, casa a fost denumită simbolic Casa cu Graffiti. Ne întrebăm oare ce va apărea în locul ei și de unde atâta ușurință în a distruge patrimoniul construit al Bucureștiului? Se pune că e și zonă protejată?”, anunța ieri pe pagina oficială Street Delivery.

În 2015, Ordinul Arhitecților București a cerut clasarea casei de pe strada Dionisie Lupu 39, ca monument de categorie B, iar în 2016 Direcția de Cultură București a pornit procedura de clasare, dar ceva s-a întâmplat pe parcurs și nu a fost finalizată.

Proprietarii celor două imobile încearcă să scape de ele încă din 2009. Atunci au inițiat un plan urbanistic prin care cereau voie să construiască pe teren, în locul celor două case, un bloc de 9 etaje. În 2016, Corina Șuteu, ministrul Culturii la acea vreme, anunța că imobilele vor fi demolate, însă demolarea nu a mai avut loc în urrma scandalului apărut.