Premierul britanic Boris Johnson a semnat miercuri acordul comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, adăugând semnătura sa alături de cea a șefilor UE, după ce documentul a fost trasportat cu avionul de la Bruxelles la Londra. Mult așteptatul acord post-Brexit a fost semnat miercuri de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Acordul reglementează, începând de vineri, 1 ianuarie 2021, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Ursula von der LeyenFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
  • Textul acordului poate fi consultat AICI

UPDATE 18.00: Premierul Boris Johnson a semnat și el acordul. ”Dacă l-am citit? Răspunsul este da”, a spus Johnson.

UPDATE 16.45: Camera Comunelor votează în favoarea legislației de implementare a acordului comercial cu UE post-Brexit. Parlamentarii au aprobat acordul cu o majoritate de 448, respectiv 521 ”pentru” și 73 ”împotrivă”. Acum proiectul merge la dezbatere în Camera Lorzilor.

Dezbaterea LIVE din Camera Comunelor.

UPDATE 15.23: Mel Gibson s-a trezit distribuit în ”filmul” Brexit. Celebrul Braveheart fost invocat de unii parlamentari conservatori care spun că, odată cu acest acord, ”războiul a fost câștigat”, scrie The Guardian.

”Ceea ce am numit lupta pentru Brexit s-a încheiat. Am câștigat”, a scris conservatorul Mark Francois, pe rețelele sociale, adăugând că începând de mâine seară Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană ”pentru totdeauna”.

Mesajul său este însoțit de strigătul pentru libertate al lui Mel Gibson din celebrul Braveheart. Ironic, Braveheart (Inimă neînfricată) este povestea războinicului scoțian, William Wallace, care conduce o rebeliune pentru a-și elibera țara de sub tirania Regelui Edward I al Angliei.

UPDATE 15.18 Downing Street a anunțat că Boris Johnson va susține o conferință de presă la ora 5 pm (ora Londrei).

UPDATE 14.32 Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a anunțat că dezbaterea locală asupra Brexit va începe la ora 1.30 pm (ora Scoției).

Ea a criticat din nou acordul, acuzând guvernul de la Londra că a trădat interesele celor din industria pescuitului, chiar mai mult decât anticipau criticii săi.

Nicola Sturgeon a mai comentat că atât conservatorii, cât și laburiștii nu au altă retorică decât aceea de a-i ataca pe parlamentarii SNP care au anunțat că nu votează acordul. ”Conservatorii nu pot indica un singur element pozitiv din acest acord”, a scris ea, pe twitter.

UPDATE 12.47: Reprezentantul SNP (Partidul Național Scoțian), Ian Blackford, critică acordul și spune că țara sa ”a fost mai întâi europeană, înainte de a fi britanică”. Pentru a beneficia în continuare de UE, Scoția trebuie să redevină o țară independentă, a susținut Ian Blackford.

”Libera circulație, libertatea de a munci și de a studia oriunde vor fi refuzate copiilor noștri și pentru ce?”, a mai spus el.

”E un dezastru. Înseamnă o Marea Britanie izolată în toiul unei pandemii și al recesiunii economice”, a mai spus el. ”Este un act de vandalism economic”, a mai declarat Blackford.

Reprezentantul SNP spune că dacă tot a fost invocată suveranitatea și dreptul Regatului de a decide singură, fără constrângerile UE, atunci niciun democrat nu poate nega dreptul scoțienilor de a decide asupra propriului viitor, aluzie la referendumul de independență față de Marea Britanie.

Ian Blackford i-a mai acuzat pe laburiști de inconsecvență.

UPDATE 12.41 Fostul premier conservator Theresa May salută acordul semnat de succesorul său și faptul că laburiștii vor vota în favoarea lui. Ea a spus însă că acordul este imperfect pentru că reglementează relațiile comerciale, dar nu și piața serviciilor, ceea ce este în detrimentul britanicilor care prestează profesii liberale.

Azi este momentul în care punem deoparte interesele divergente de partid și punem mai presus interesul național, a mai spus May, pledând pentru votarea documentului.

UPDATE 12.25: Un acord imperfect este mai bun decât niciun acord. A respinge acordul semnat înseamnă a ieși din UE fără niciun fel de înțelegere, ceea ce ar duce la haos și probleme economice, argumentează un parlamentar laburist precizând că partidul său va vota în favoarea acordului.

UPDATE 12.21: Premierul Boris Johnson a mai spus că începem să scriem un nou capitol în istoria Regatului Unit. Părăsirea Uniunii Europene este” un doar preludiu” în ceea ce privește rolul de leader pe care îl va juca Marea Britanie în lume. Trebuie să mergem mai departe, să depășim toate diferențele de opinie, și să scriem un nou capitol în istoria Marii Britanii, a mai pledat el.

”Vom fi cel mai bun vecin și aliat al Uniunii Europene”, a mai declarat premierul.

UPDATE 12.13 Declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel:

”Acordul pe care l-am semnat astăzi este rezultatul a luni de negocieri intense în care Uniunea Europeană a demonstrat un nivel fără precedent de unitate. Este un acord corect și echilibrat care protejează total interesele fundamentale ale Uniunii Europene și creează stabilitate și predictibilitate pentru cetățeni și companii. Pe subiectele majore, UE este gata să lucreze umăr la umăr cu Regatul Unit. Este cazul schimbării climatice (...) și al răspunsului global la pandemia de coronavirus. În ce privește politica externă, vom căuta cooperarea pe anumite subiecte, pe baza valorilor și intereselor pe care le împărtășim. Acestea sunt subiecte majore pe care le vom discuta regulat, așa cum o facem cu partenerii noștri strategici. Și abia aștept să colaborăm”, a declarat oficialul de la Bruxelles, după semnarea acordului.

UPDATE 11.58: Parlamentul de la Londra s-a reunit pentru a aproba acordul.

Premierul Boris Johnson se adresează membrilor Camerei Comunelor. ”Vom prelua controlul asupra legilor noastre (...) nu avem de ce să ne temem”, a spus Johnson, evocând faptul că Regatul Unit își recapătă astfel suveranitatea.

Johnson spune că Regatul Unit, inclusiv Irlanda de Nord, va beneficia de noi investiții planificate în sectorul pescuitului, unul dintre subiectele cele mai dificile legate de acordul comercial. Liderii europeni au descris momentul ca fiind de o ”importanță istorică” sau ”un major pas înainte”, un punct de cotitură extrem de important.

În faţa drapelelor europene, cei doi lideri europeni, zâmbitori, au semnat aceste texte în faţa camerelor de luat vederi şi ale fotografilor.

Documentele urmează să fie transportate apoi cu un avion al Royal Air Force la Londra pentru a fi semnate și de premierul birtanic Boris Johnson.

Bruxellesul şi Londra au reuşit să ajungă în ajunul Crăciunului la un acord "in extremis" pe tema relaţiilor post-Brexit, după luni întregi de negocieri dificile. Acordul trebuie aprobat și de parlamentul britanic și cel european.