Campania de vaccinare anti-COVID a început în România duminică la ora 9.00, când a fost vaccinată prima persoană. Este vorba despre o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Primele doze de vaccin au fost distribuite la Institutul Balș și la celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. În total, România ar urma să primească de la Comisia Europeană vaccin pentru imunizarea a 10,7 milioane de persoane. Vaccinarea populației ar urma să înceapă în primăvară.

Asistenta medicală Mihaela Anghel, prima persoană vaccinată anti-COVID în RomâniaFoto: RO-Vaccinare

HotNews.ro transmite livetext desfășurarea evenimentelor:

19.20 Prima zi a campaniei de vaccinare anti-COVID în România: S-au imunizat 960 de cadre medicale

18.06 Constanța: Primul medic vaccinat antiCovid. În urmă cu aproape jumătate de secol era vaccinat împotriva variolei

17.50 Suceava: 54 de cadre medicale s-au vaccinat antiCovid în prima zi a campaniei

15.22 Mărturiile a 5 medici din 5 spitale din prima linie care s-au vaccinat azi: E cel mai frumos cadou de Crăciun

14.27Cât de eficient este vaccinul împotriva COVID-19 asupra tulpinilor mutante ale virusului

12.10 Cincisprezece cadre medicale din judeţul Maramureş au fost vaccinate duminică, în prima oră de la demararea campaniei, a declarat pentru Agerpres dr. Vasile Bonaţ de la Spitalul de Pneumoftiziologie ''Dr. Nicolae Ruşdea'' din Baia Mare.

11.58 Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost întrebat, duminică, la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dacă Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru despăgubirea persoanelor care ar putea avea reacţii adverse la vaccinul anti-Covid, el răspunzând că astfel de informații vor fi făcute publice atunci când va fi luată o decizie.

11.29 ​Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat duminică, după ce în România a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, că doctorii nu încearcă să convingă pe nimeni să se vaccineze, însă "dacă se îmbolnăvesc să nu se întrebe de ce li s-a întâmplat treaba asta".

11.04. Şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Monica Terteliu, a fost prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 la Suceava și spune că vaccinul reprezintă o "speranţă că lucrurile vor reveni la normal". Medicul afirmă că, deşi a fost de două ori bolnavă de COVID-19, nu a dezvoltat anticorpi.

"Sunt prima din judeţul Suceava vaccinată. Pentru mine este o onoare, o speranţă că lucrurile vor reveni la normal. M-am vaccinat fără a sta pe gânduri, pentru că de zece luni de zile tratăm pacienţi, unii pacienţi cu succes, pe alţii i-am pierdut şi în această perioadă tot timpul am sperat că va apărea vaccinul (...). Aştept momentul când vom putea interna în spital şi pacienţii cronici de Boli Infecţioase, aştept momentul în care vor putea veni şi pacienţii pediatrici cu altă patologie decât COVID-19 la Boli Infecţioase. Aştept, nu în ultimul rând, să-mi strâng bunica în braţe fără a purta mască pe faţă. Aştept să ajung acasă mult mai devreme decât am făcut-o până acum. Aştept ca totul să se termine cu bine, pentru că da, acest vaccin este un prim pas de speranţă", a declarat Monica Terteliu, citată de Agerpres.

10.10 Momentul vaccinării primei persoane împotriva COVID-19 în România este unul ''istoric'', ''de referinţă'' pentru România în lupta împotriva noului coronavirus, afirmă premierul Florin Cîțu. El a scris pe Facebook că vor fi vaccinuri gratuite pentru toţi cei care doresc să se imunizeze, iar pentru cei care "încă ezită", specialiştii vin cu informaţii solide, validate ştiinţific, care să-i ajute să ia decizia corectă.

9.33 Vlad Voiculescu: Momentul este unul de speranță, care ara trebui să ne arate că putem învinge acest virus, dar trebuie să fim în continuare precauți. Este esențial să continuăm să fim precauți.

Suntem în plan, avem toate centrele și toată logistica pregătite pentru vaccinare. Totul e acum conform planului.

Când vă veți vaccina? Când îmi va veni rândul. Nu sunt nici personal medical, nici categorie care să fie prioritizată.

9.26 Medicul Valeriu Gheorghiță: E un moment emoționat pentru toată lumea. Astăzi este ziua lui Louis Pasteur. Cred că această campanie reprezintă un tribut adus cercetării medicale

Dacă lucrurile decurg bine, ar trebui ca în 6 luni din acest moment să putem asigura imunizarea a circa 60-70% din populație.

Mâine primim următoarea tranșă de vaccinuri, apoi începe distribuirea lor către cele 370 de centre de vaccinare din spitalele din România.

Nu știm dacă noua tulpină este și pe teritoriul României, dar orice este posibil. Din ce știm, vaccinul are acoperire și pentru acestă tulpină

9.20 Asistenta medicală Mihaela Anghel: Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin făcut până acum.

Mesaj pentru români: Să deschisă bine ochii și să vină să se vaccineze ca să scăpăm de acestă gerutate ce ne apasă pe toți. Să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau ce dragi ca să își dea seama că există această boală.

Ce v-a impresionat în aceste luni de luptă cu pandemia? Nu s-a întâmplat niciodată până acum să fie atât de multe decese.

9.12 S-a vaccinat și managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel. "Nu m-a durut absolut deloc. Le mulțumesc tuturor că au făcut o treabă nemaipomenită în această pandemie. A fost o muncă titanică, 24 din 24, 7 din 7. Am încercat să asezonăm schema de tratament în funcție de pacient", a spus Cercel.

9.10 A fost vaccinat și medicul ATI Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

"Sunt norocos. Mergeam liniștit și până acum acasă, dar acum știu că putem vedea luminița de la capătul tunelului. Sunt convins că nu vor fi reacții adverse. Astăzi se vor vaccina în jur de 50 de cadre medicale de la acest spital", a spus medicul.

9.00 Este vaccinată prima persoană din România - asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Matei Balș. Asistenta medicală are 26 de ani și a primit prima doză în aplauzele colegilor săi

8.42Prima persoană care va fi vaccinată împotriva COVID-19 va fi o asistentă medicală de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București. Ea a făcut parte din echipa medicală care în 27 februarie a preluat primul pacient din țara noastră infectat cu virusul SARS-CoV-2.

.......................

Reamintim că în România a ajuns vineri o primă tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID dezvoltat de BioNtech- Pfizer. Administrarea vaccinului anti-COVID-19 se face în două doze, la un interval de trei săptămâni. Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Primii vaccinați vor fi angajații celor 10 spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus, cărora le-au fost repartizate peste 3.000 de vaccinuri, doar pentru prima administrare.

Vaccinarea va începe duminică, la ora 09.00, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar la celelalte 9 spitale din România vaccinarea va începe după ora 10.00.

"Cele peste 3000 de doze sunt doar pentru prima administrare și constituie un necesar estimativ întocmit de fiecare unitate spitalicească și poate suferi modificări. O parte din personalul din spitale este în concediu, alții sunt la scurt timp post-infecție cu SARS-Cov2, alții au trecut recent prin această infecție și au decis să mai aștepte până ce se vor vaccina. Mai mult decât atât, subliniem că aceste doze trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", au transmis reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, întrebați ce se va întâpla cu restul de doze de vaccin sosite în România.

Potrivit datelor furnizate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, vaccinul a fost distribuit astfel:

  • 1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 100 de doze
  • 2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“ - 600 de doze
  • 3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș“ - 530 de doze
  • 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca - 375 doze
  • 5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța - 170 doze
  • 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
  • 7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 260 doze
  • 8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență - 210 doze
  • 9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava - 250 doze
  • 10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș“, Timișoara - 450 doze.

În baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.

La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, respectiv vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obține recomandarea din partea EMA și autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeași manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte. Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

După tranșa de 10.000 primită vineri, autoritățile speră ca până la sfârșitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România 140.000 - 150.000 de doze, aceasta fiind și estimarea sosirilor săptămânale de aici încolo.

Pe lângă Institutul Cantacuzino, care este centru principal de depozitare a vaccinului anti-COVID-19, sunt organizate și 6 centre regionale în spitale militare, care au capacitatea de a păstra vaccinul la o temperatură de minus 80 de grade. Vaccinul Pfizer / BioNTech trebuie transportat și depozitat la o temperatură de minus 80 de grade.

Conform autorităților, vaccinarea populației ar urma să înceapă în martie-aprilie. Pentru a avea efectul dorit, cel puțin 60%-70% din populație ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populația generală, la 30%-40%.

Potrivit datelor colectate de autorități, la nivelul sistemului de sănătate, rata cea mai mare de acceptare este de peste 90% în spitalele COVID. În celelalte unități medicale, aceasta este de 70% în rândul cadrelor medicale cu studii superioare și 50% în rândul celor fără studii superioare. O rată de acceptare mai mare este în cazul medicilor de familie, în jur de 80%.

Conform coordonatorului campaniei de vaccinare la nivel naţional, Valeriu Gheorghiță, o persoană vaccinată împotriva coronavirusului începe să dezvolte imunitate după aproximativ 14 zile de la momentul injectării primei doze.

Etapele de vaccinare în România

Etapa I – lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

  • Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
  • Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
  • Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
  • Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
  • Personalul din serviciile stomatologice;
  • Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
  • Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
  • Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
  • Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
  • Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);
  • Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
  • Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
  • Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Etapa a II-a Populația cu grad ridicat de risc:

  • Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
  • Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
  • Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
  • Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
  • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
  • Personalul din sectorul economic vital:
  • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
  • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
  • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
  • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
  • Transport de persoane și mărfuri;
  • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
  • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
  • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
  • Personalul poștal și din servicii de curierat;
  • Personalul cultelor religioase;
  • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
  • Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Etapa a III-a (populația generală)

  • Populația adultă;
  • Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

CITEȘTE ȘI: