Americanii care vor suferi efecte adverse grave din cauza vaccinului pentru Covid-10 nu vor putea să reclame acest lucru în instanţe, au declarat joi avocaţi citaţi de CNBC, scrie news.ro. Guvernul federal american a acordat unor companii precum Pfizer şi Moderna imunitate pentru situaţiile în care, în mod neintenţionat, se va întâmpla ceva rău în legătură cu vaccinurile. ”Este foarte rar să fie aprobată o imunitate acoperitoare. De obicei nu se oferă companiilor farmaceutice o protecţie legală atât de mare”, a declarat Rogge Dunn, avocat din Dallas specializat în litigii de muncă.

Vaccin Pfizer-BioNTechFoto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

De asemenea, americanii nu vor putea da în judecată Administraţia pentru Medicamente şi Alimente şi nici pe angajatorii lor, dacă aceştia din urmă vor impune vaccinarea ca o condiţie pentru angajare.

Congresul SUA a înfiinţat un fond pentru acoperirea salariilor pierdute şi a cheltuielilor medicale ale persoanelor care au suferit daune ireparabile din cauza ”unei contramăsuri acoperite”, cum ar fi un vaccin. Acest fond este însă dificil de utilizat şi rareori efectuează plăţi.

Potrivit avocaţilor, acest fond a compensat sub 6% din solicitările primite în ultimul deceniu.