Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri o plângere împotriva deciziei Parchetului de a clasa dosarul deschis ca urmare a denunțului făcut de Lumea Justiției referitor la casele din Sibiu ale președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului și soția sa au fost reclamați că ar fi refuzat să restituie statului peste 300.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit ilegal.

Klaus si Carmen Iohannis Foto: Hotnews

Plângerea la instanța supremă a fost făcută de SC Jurindex Media SRL, care administrează site-ul Lumea Justitiei.

  • "Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petenta SC Jurindex Media SRL împotriva ordonanţei de clasare nr. 260/P/2018 din data de 06 februarie 2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică confirmată prin ordonanţa nr. 448/C/2020 din data de 16 septembrie 2020 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", este decizia pronunțată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia este definitivă.

În 6 februarie, Parchetul General a clasat dosarul deschis ca urmare a plângerii depuse de Lumea Justiției referitor la casele din Sibiu ale președintelui Klaus Iohannis, invocând că "există autoritate de lucru judecat”.

Carmen Iohannis, soția președintelui, a fost audiată în acest dosar în februarie 2019.

Dosarul a fost deschis de procurorii Parchetului General după ce Lumea Justiției a făcut o plângere împotriva notarului din Sibiu Radu Gabriel Bucșă și a soților Carmen și Klaus Iohannis. Sesizarea a fost depusă în legătură cu manoperele prin care familia Iohannis a intrat, începând cu 1999, în posesia a două imobile în centrul Sibiului. Imobilele aparțineau statului român și erau administrate de Primăria Sibiului, care a fost condusă în perioada iulie 2000 - noiembrie 2014 de Klaus Iohannis.

În sesizare se arată că, din închirierea unui imobil, soții Iohannis au obținut 320.000 euro, până când instanțele brașovene le-au anulat atât actul de vânzare-cumpărare, declarându-i cumpărători care nu pot invoca buna-credință, precum și actele de moștenire care au stat la baza preluării imobilului din patrimoniul statului.

În denunţul depus la Parchet se arăta că familia Iohannis a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea imobilului care ar fi fost dobândit nelegal.

Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut în instanţă, în noiembrie 2015, imobilul respectiv. Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât atunci că imobilul cumpărat de Iohannis aparţine statului, deoarece proprietarul iniţial nu mai are moştenitori legali.

Denunţul a fost înregistrat în mai 2018 la DNA, declinat la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, iar de acolo a ajuns la Parchetul General.

Președintele Klaus Iohannis declara că el nu are niciun dosar penal pentru că toate s-au clasat deoarece faptele nu există. Klaus Iohannis spunea că nici el și nici soția sa nu au comis vreodată vreo ilegalitate sau faptă penală. "Eu nu am niciun dosar. Toate s-au clasat. Aceste clasări nu s-au facut pentru că mă cunosc eu cu procurorul Lazăr 1 sau cu procurorul Lazăr 2. S-au clasat pentru că nu există fapte. Eu știu foarte bine ce am făcut și la primărie, și înainte de primărie, și la Președinție. Eu nu am comis niciodată o ilegalite sau vreo faptă penală, lucru la fel de adevărat și pentru soția mea, Carmen", declara președintele în noiembrie 2018.