Mesajul transmis de un medic român care s-a vaccinat anti-Covid în Marea Britanie. Corina Ichim este chirurg în Marea Britanie și a fost vaccinată cu prima doză din vaccinul Pfizer-BioNTech în 12 decembrie. La 48 de ore de la vaccinare, ea a povestit că nu a avut niciun efect advers. Totodată, ea a făcut un apel că vaccinarea este soluția pentru a scădea incidența transmiterii virusului. "Sper să vă conving că merită considerație și să contrazic zvonurile mincinoase de campanie negativă. Vaccinul va fi cu adevărat eficient dacă îl facem cu toții și scădem incidența transmiterii virusului.", a scris ea pe Facebook, potrivit Digi24.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Semnatarul contractului fără licitație pentru cele 460 de paturi ATI spune că ministerul a decis ”să nu facă mare tam-tam”, ca să nu crească prețul! Atribuirea directă în valoare de 7 milioane de euro a celor 460 de paturi ATI livrate către 100 de spitale din toată țara, de către firma denunțătorului Sorinei Pintea, a fost verificată de specialiști ai Băncii Mondiale care nu au găsit probleme, susține Ministerul Sănătății. Despre felul în care s-a derulat această procedură am vorbit și cu Mihai Negrea, fost șef al Unității de Management a Proiectului Băncii Mondiale. El spune că, în acest caz, transparența ar fi atras presiuni de la furnizori, scrie Libertatea.

DW: Ar trebui să se retragă Ludovic Orban din fruntea PNL? Cum ar ajuta negocierile acest gest. Ar fi fost nu doar logic, ci și elegant ca Ludovic Orban să plece în același timp din fruntea executivului și de la conducerea partidului, anunțând că urmează un congres, care să dezbată guvernarea ultimului an și cauzele înfrângerii. Ludovic Orban face politică de 30 de ani, înțelege multe din mecanismele puterii, știe toate scurtăturile, dar nu are simțul finitudinii. Nu se poate detașa, forțează nota, vrea să păstreze o parte, cât de mică, de putere. Așa că, încurcă, se încrâncenează să rămână șeful PNL și insistă să primească președinția Camerei Deputaților. Nu că nu ar merita-o, dar felul și momentul în care se reconvertește după eșec, scot la iveală nu atât un politician abil, cât mai degrabă unul care suferă de exces de sine, scrie Sabina Fati în Deutsche Welle.

Societatea civilă: "Cea mai mare dezamăgire a noastră ar fi opacizarea la loc a Primăriei Capitalei, indiferent de motiv". Peste 40 de ONG-uri din București i-au transmis primarului Capitalei, Nicușor Dan, o scrisoare deschisă prin care îi reamintesc de promisiunea făcută în campanie – aceea că va colabora cu societatea civilă. ”Noi am plecat de la programul lui Nicușor Dan cu Noul București și am găsit care sunt ariile în care putem să contribuim. La finalul scrisorii sunt 12 domenii și am menționat la fiecare dintre ele cine are expertiză în momentul acesta. Doar la două nu am precizat nicio organizație pentru că nu ni se pare că ar fi din filmul societății civile și anume creștere economică și termoficare eficientă.”, a declarat Alina Kasprovschi, directorul executiv al Fundației Comunitare București, pentru PressOne.

Povestea de film a „jafului secolului” în domeniul cărţilor rare. Şef al Scotland Yard, despre români: „Jos pălăria”. Când în 2017, au fost furate cărţi în valoare de 2,5 milioane de lire sterline printr-o acţiune îndrăzneaţă la Feltham, poliţia s-a întrebat, cum a fost posibil? Planul spargerii a fost explicat, zilele trecute, de jurnaliştii de la The Guardian. „Târziu, în seara zilei de 29 ianuarie 2017, Daniel David şi Victor Opariuc au au tăiat o gaură în gard,iar apoi s-au îndreptat spre partea laterală a clădirii şi au escaladat un perete până la acoperiş. Acolo, au tăiat un luminator şi s-au lăsat pe rafturi în interiorul clădirii. Alarmele antiefracţie din depozit au rămas inactive; bărbaţii evitaseră cu atenţie declanşarea senzorilor de mişcare poziţionaţi de uşi”, relatează jurnaliştii britanici, citează Adevărul.

În județul lui Dacian Cioloș, Alianța USR-PLUS a terminat pe locul 4. PSD i-a surclasat cu 8%. Co-președintele USR-PLUS Dacian Cioloș nu a fost „locomotiva” partidului în județul în care s-a născut. De altfel, în Sălaj, USR-PLUS a luat cu 4% mai puțin decât scorul național al alianței. El s-a născut la Zalău, care este municipiul de reședință al județului Sălaj. De altfel, Cioloș a și votat la Zalău. Fără folos pentru că locuitorii județului nu s-au înghesuit să îi dea votul, scrie Newsweek.

Cum își protejează orașul Tübingen cetățenii în vârstă. Aproape 100 de seniori trăiesc în căminul Pauline Krone, toți fac parte din grupa de risc ridicat în pandemia de coronavirus. De la sfârșitul lui octombrie, se aplică o măsură suplimentară de igienă: toți vizitatorii care doresc să o facă pot efectua un test rapid gratuit de coronavirus. Persoanele în vârstă nu sunt protejate în mod special doar în căminele de îngrijire, ci în tot orașul: s-au stabilit intervaluri orare de cumpărături pentru seniori, pentru a reduce contactele cu restul lumii - simultan, persoanele în vârstă beneficiază de călătorii cu taxiul la preț redus și primesc gratuit măști de protecție cu standard ridicat, scrie Deutsche Welle.

Iarna în vechiul București. Pârtia de schi a Capitalei. Stațiunea de iarnă din mahalaua Bellu. Da, a existat așa ceva, chiar dacă sună ciudat. Este vorba despre celebra pârtie de schi ivită prin anii 1930 pe Cocioc, pe versantul de apus al Dealului Piscului. Mai târziu aveam să găsesc în publicații de epocă unele consemnări despre acea ministațiune pentru sporturi de iarnă. “… într-o însorită dimineață a saptămânii care a trecut, am vizitat pista de schi de pe dealul Cocioc, unde mulțimea schiorilor, veselia, antrenul si măiestria sportivilor, ne-au dat o dovadă că sportul acesta se poate practica și într-un decor citadian” – scria revista Ilustrațiunea română în iarna anului 1938.... Ei bine, aici, pe versantul dinspre actualul orășel al Copiilor, avea să fie amenajată, în iarna anului 1933, microstațiunea pentru sporturi de iarnă a bucureștenilor. Inițiativa aparținuse, se pare, primarului Dem I Dobrescu, scrie punct.news.