Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: Transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2171miercuri 22 sep 2021

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: Transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă

de Alina Neagu Luni, 14 decembrie 2020, 12:29
- a A+
Imagine
​Transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă, aceasta fiind opinia a 3 experți în domeniu - Joseph Allen, Charles Haas și Linsey Marr - arată Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cea mai mare problemă rămâne transmiterea prin aer, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș.


"Nu avem nici măcar un singur caz documentat de transmitere COVID-19 de pe suprafețe. Realitatea este că noul coronavirus se transmite în principal prin aer, mai ales datorită spălării dese a mâinilor, nu este nevoie să dezinfectăm constant suprafețele", afirmă Răzvan Cherecheș.

"Cea mai bună analogie este un fumător - dacă ești aproape de un fumător în exterior, cel mai probabil nu vei sesiza mirosul; dacă sunteți în interior, vei simți mirosul chiar și din partea cealaltă a camerei, depinzând de ventilare și dimensiunea camerei", adaugă Răzvan Cherecheș.

Concluzia specialistului în sănătate publică este că "problema este aerul pe care îl respirăm cu toții, nu suprafețele pe care le atingem. Coronavirusul poate fi găsit pe tot felul de suprafețe și în aer în spitale, dar a putut fi colectat virus viabil doar din aer. Transmiterea prin suprafețe, chiar dacă are loc, este minoră și nu contribuie semnificativ la pandemie. Mult din ce se întâmplă este teatru de igienă."
9945 de afisariMa indoiesc
Lukkian [utilizator], Luni, 14 decembrie 2020, 13:07
+4/10
Nu sunt specialist, dar personal nu cred ca se transmite neglijabil dupa suprafete. La ora actuala, sunt atat de multe necunoscute legate de virusul asta, incat nu cred ca poate cineva afirma orice cu siguranta.
Chiar am citit destule stiri in care specialisti afirma ca nu isi pot explica de unde se transmite atat de mult virusul. Poate ar trebui luate in calcul si suprafetele, oricare ar fi ele, mai ales produsele din supermarket, pe care pune multa lume mana.
Chiar toate studiile?
pehash [utilizator], Luni, 14 decembrie 2020, 18:02
+4/4
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26942473/

To Beard or Not to Beard? Bacterial Shedding Among Surgeons
inca 7 comentarii comenteaza