​DOCUMENT Județul în care niciun spital nu are aparat de testare PCR. La o lună de când CJ Buzău spunea că nu a găsit spațiu unde să îl amplaseze, instituția caută în continuare acel spațiu - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2167duminică 26 sep 2021

​DOCUMENT Județul în care niciun spital nu are aparat de testare PCR. La o lună de când CJ Buzău spunea că nu a găsit spațiu unde să îl amplaseze, instituția caută în continuare acel spațiu

de Alina Neagu Luni, 14 decembrie 2020, 8:10
- a A+
Imagine
La o lună de când Consiliul Județean Buzău spunea că unul dintre motivele pentru care niciun spital din județ nu are aparat de testare PCR este acela că nu a găsit spațiu unde să îl amplaseze, instituția caută în continuare acel spațiu, se arată într-un document oficial al CJ Buzău. În județul Buzău, în vârful epidemiei de COVID-19, funcționează un singur aparat de testare RT-PCR, la Direcția de Sănătate Publică.


CJ Buzău a găsit două soluții pentru amplasarea unui aparat PCR, dar nu s-a putut decide între ele. Aparatul nu există nici el


Într-un răspuns la o interpelare formulată de Emanuel Ungureanu, deputat USR Buzău și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Consiliul Județean Buzău arată că a găsit două soluții pentru amplasarea unui aparat de testare, dar nu s-a hotârât încă pe care dintre ele să o aleagă. În plus, aparatul nu este în acest moment achiziționat. "După analize cu privire la identificarea unui spațiu adecvat amplasării unui aparat RT-PCR care să îndeplinească condițiile legale de funcționare, cu circuitele aferente, sunt două soluții conturate: fie la Secția Exterioară a Spitalului Județean de Urgență Buzău - Boli Infecțioase, fie în incinta principală a instituției medicale", arată Consiliul Județean Buzău, într-un răspuns la o interpelare formulată de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.Consiliul Județean Buzău arată, de asemenea, în răspunsul său, că "resursa umană calificată pentru utilizarea aparatului, în regim de urgență după achiziționare, va fi asigurată, cu normă suplimentară de 1/2 de doi biologi de la Ambulatoriul TBC și respectiv Secția Anatomie Patologică. Urmează ca Spitalul Județean de Urgență Buzău să propună plenului Consiliului Județean Buzău modificarea organigramei și statului de funcții al Spitalului Județean de Urgență Buzău, cu preverea unor posturi de chimiști/biologi pentru laborator, posturi care nu există în prezent, motivat de externalizarea, din 2008, a serviciilor de laborator analize medicale."

De asemenea, reprezentanții Consiliului Județean Buzău, județul în care niciun spital nu are vreun aparat de testare PCR la aproape 10 luni de la debutul epidemiei de coronavirus în România, mai spun că "regretă" faptul că din răspunsul lor anterior, formulat tot în urma unei interpelări a deputatului USR Emanuel Ungureanu, "s-a concluzionat că atât Consiliul Județean Buzău cât și Spitalul Județean de Urgență Buzău nu își manifestă interesul și implicarea pentru achiziționarea unui aparat RT-PCR motivat de lipsa spațiului."

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău susțin, după 10 luni de epidemie în România în care nu au achiziționat niciun aparat de testare, că "a fost unul dintre obiectivele prioritare, dovadă că cererea de finanțare din fonduri europene a fost depusă din septembrie 2020, iar la data răspunsului către dumneavoastră existau variante de locație dar erau în verificare din punct de vedere al îndeplinirii condițiilor legale".

Documentul este semnat de secretarul general al județului Buzău, Mihai-Laurențiu Gavrilă.


Achiziționarea unui aparat de testare PCR, "îngreunată de identificarea unui spațiu adecvat în incinta spitalului"


În urmă cu o lună, într-un răspuns formulat tot în urma unei interpelări a deputatului USR Emanuel Ungureanu, Consiliul Județean Buzău arăta că a avut în vedere și achiziționarea unui aparat de testare pentru Spitalul Județean, însă "au fost două elemente care au îngreunat o astfel de inițiativă: identificarea unui spațiu adecvat în incinta spitalului sau a secției exterioare de boli infecțioase, în condițiile supraaglomerării unității medicale cu pacienți COVID, dar și a lipsei resursei umane pentru acest tip de analiză, motivat de faptul că Serviciul de laborator de analize medicale este externalizat din 2008".

Consiliul Județean Buzău se lăuda, în schimb, acum o lună, cu "asigurarea funcționării unui aparat de plasmafereză la Centrul de transfuzie sanguină Buzău, pus la dispoziție de un generos partener".

Aparatul de plasmafereză a fost o donație a firmei Besmax Pharma Distribution, care a donat 18 astfel de aparate ce au ajuns în primăvara acestui an în centrele de transfuzii din țară. Statul român nu avea, anterior, niciun aparat modern de recoltare a plasmei. În mod inexplicabil, Ministerul Sănătății a refuzat o sponsorizare de încă 32 de astfel de aparate, oferite de aceeași firmă, în plină pandemie de COVID-19, când plasma pacienților vindecați poate salva viața bolnavilor de COVID aflați în stare gravă. (Citește pe larg aici )

"Eu acum sunt în Buzău de câteva zile și vă pot spune, ca studiu de caz: modul în care a fost tratată aici epidemia este de manual, cum să nu faci. Avem 179 de teste pe zi, un singur aparat RT-PCR. Consiliul Județean Buzău, Spitalul Județean nu au achiziționat niciun aparat. Nu există epidemiologi suficienți, există o doamnă epidemiolog care este ieșită la pensie și lucrează și la DSP, are și contract cu spitalul. Nu există medici infecționiști. Secția de Pneumologie și cea de Boli Infecțioase sunt arhipline în Buzău. Spitalul din Râmnicu Sărat, din cauză că nu are destui specialiști, nu internează bolnavi", declara în urmă cu o lună Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău, într-un interviu acordat HotNews.ro .

Spitalul Județean a cumpărat containere pentru triajul pacienților, care se plângeau că îngheață de frig în corturi


Tot în urmă cu o lună, pacienții suspecți de COVID-19 erau dezbracați și consultați în corturi de triaj unde "este la fel de frig ca afară", în curtea Spitalului Județean din Buzău.

Imagini dintr-un astfel de cort de triaj au fost publicate atunci de Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților:"Am primit aseară acest video din partea unei doamne din Buzău diagnosticată cu COVID-19. Imaginile sunt din unul dintre corturile mizerabile de triaj din curtea Spitalului Județean din Buzău. Cortul era spart, plin de apă și bolnava a stat 9 ore în condiții infernale, asta s-a întâmplat acum 3 nopți... La 5 grade a fost dezbrăcată și consultată la plămâni, în cort era la fel de frig ca afară!", arăta atunci Emanuel Ungureanu.

Între timp, Spitalul Județean Buzău dispune de 13 containere pentru zona de triaj (atât la Secția de Boli Infecțioase cât și la Unitatea de Primiri Urgențe).

7 containere au fost achiziționate de instituția medicală, un container a fost donat iar 5 containere au fost puse la dispoziție de Consiliul Județean Buzău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și Jandarmerie.
6877 de afisari...
tirolez [utilizator], Luni, 14 decembrie 2020, 9:10
+20/22
are psd-ul 70% din primari, are? castiga orice runda de alegeri cu peste 50%, castiga?
Buzaul=un fel de teleorman. O duc ei rau, dar macar seful psd e de la ei din judet.
...
tirolez [utilizator], Luni, 14 decembrie 2020, 9:57
+19/19
Am o ruda care a fost dusa cu salvarea la Buzau , le-au recoltat probe si i-au pus pe toti cei suspecti sa astepte sa li se faca radiografie. Surpriza, la ora 16:00 personalul de la "raze" a spart usa si i-au lasat cu ochii in soare pe bolnavi. Chiar daca au bonus ca lucreaza cu covizi.
Dupa care alora in stare mai buna, desi nu aveau rezultatele testelor , le-au zis ca pot merge acasa (in izolare, cum altfel). Numai ca dna de care vorbesc nefiind din Buzau a plecat cu microbuzul!!! Intre timp a primit rezultatul (pozitiv) si zace acasa. Nu puteau sa ii recolteze direct proba de acasa, a mai si infectat cu siguranta alte persoane in microbuz.
inca 19 comentarii comenteaza