Pandemia a scos la iveală dezastrul din sistemul de sănătate. Sistemul de sănătate din România este în colaps de mai mulți ani, dar întreg dezastrul a fost scos la lumină de criza provocată de pandemie. În ultimii treizeci de ani a fost construit un singur spital, iar investițiile în sistem au fost direcționate doar atît cît să-l țină la limita supraviețuirii. Cei treizeci de miniștri ai Sănătății din ultimele trei decenii s-au spălat pe mâini, unul după altul, aruncând atît propria incompetență cît și corupția din sistem în ograda „grelei moșteniri.“ Bugetul public alocă anual, cu mici diferențe de la o guvernare la alta, între 5 și 6% din PIB pentru sistemul public de sănătate, în timp ce media statelor din Uniunea Europeană este de 10%, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Rezultate TIMSS 2019: România, codașa Europei. 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică, chimie, fizică. Elevii din România sunt pe ultimul loc dintre statele UE – cu un punctaj mediu de 475 - în studiul „Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale” – TIMSS 2019. Mai grav, 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică, chimie, fizică și biologie. Scorul obținut de elevii din România la matematică a fost de 479 de puncte, în creștere de la 454, câte erau în 2011. Pentru Științe punctajul a fost 470, și aici fiind o creștere față de precedentele rezultate (465). România are aproape același scor cu cel al Franței și cel al Noii Zeelande, potrivit Europa Liberă.

Cum a lăsat pandemia Sectorul 1 cu gunoiul la poartă. Romprest, compania care asigură serviciile de salubrizare și deszăpezire pentru acest sector, a anunțat luni, 7 decembrie, că resursele financiare disponibile ale firmei se vor încheia cel mai probabil săptămâna viitoare. Ca o consecință, cele 19 echipaje Romprest care aveau ca misiune doar colectarea deșeurilor necontrolate – adică gunoaiele voluminoase, de la obiecte vechi de mobilier, la echipamente, cutii și saci menajeri aruncați în alte zone decât cele de colectare – au dispărut de pe străzi din motive de raționalizare a resurselor financiare, scrie PressOne.

Centrul FILIA despre partidul AUR: „Următorii 4 ani vor fi o provocare pentru protejarea drepturilor femeilor, în special a drepturilor reproductive”. Organizaţia neguvernamentală FILIA, care luptă pentru drepturile femeilor, atrage atenția că intrarea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) în Parlament, cu un rezultat de cel puțin 9%, arată că România nu mai este ferită de mișcarea fundamentalistă conservatoare din Europa. ”Acest rezultat nu ne face decât să creștem eforturile pentru advocacy și monitorizare în ceea ce privește drepturile femeilor în general și drepturile reproductive, în particular”, declară Andreea Rusu, Director Executiv Centrul FILIA, pentru Libertatea.

Copila de AUR care a dus partidul la 15% în Botoşani şi a demisionat a doua zi. Succesul uimitor al unui partid despre care puţini ştiau înaintea alegerilor parlamentare s-ar datora, la Botoşani, unei tinere de numai 19 ani Ariadna Cârligeanu este studentă la Drept în cadrul Universităţii ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti şi a fost, până după alegeri, secretar general al Tineretului AUR la nivel naţional, fiind implicată de aproape un an în toate acţiunile partidului. Culmea, la o zi, după terminarea scrutinului, Ariadna Cârligeanu, „motorul” AUR de la Botoşani, a decis să demisioneze din partid, scrie Adevărul.

DW: Liberalism și fascism românesc. Pericolul actual care planează asupra liberalismului ca și a societății românești în ansamblul ei? Fascismul, fie el de dreapta, sau de stânga. Cel de dreapta ar fi o recidivă. Una mortală, mai degrabă decât ridicolă. Parte din vina pentru această imagine deplorabilă a partidului Brătienilor apasă, neîndoielnic, pe umerii șefului din ultimii ani al PNL, Ludovic Orban. La 6 decembrie, electoratul i-a pedepsit lipsa de apetență pentru a învăța din istoria PSD și repulsia iscată românilor de traseism. Sancțiunea, care a implicat elevarea în forul legislativ a unui vomitiv partid extremist, s-a dovedit mai aspră și mai riscantă pentru democrație decât ar fi trebuit. Dar, în toxica atmosferă politică actuală, demisia lui Orban e ca deschiderea unei ferestre într-o cameră izbită de o gură de aer curat, după ce postcomunismul a inundat-o, irespirabil, cu gaze toxice, cu inepție, corupție și sminteală extremistă, forțând oamenii din ea să-și ia lumea în cap, scrie Petre M. Iancu în Deutsche Welle.

Regulamentul UE care-l îngroapă pe Barna: i-ar fi dat ilegal bani europeni surorii. Acum 13 luni, Ministerul Fondurilor Europene îi comunica Direcției de Luptă Anti-Fraudă că suma de aproape nouă milioane de lei, finanțarea europeană pentru un proiect în care partener era firma lui Dan Barna, trebuie returnată integral. Era nevoie de un singur lucru pentru asta. Sursele Newsweek România arată că procesul durează atât de mult întrucât Direcția investighează nu doar un proiect, ci patru în care firma lui Dan Barna a fost parteneră. Potrivit acelorași surse, sute de persoane au fost audiate până în prezent și un raport este aproape finalizat. Iar potențialul conflict de interese între politicianul USR-PLUS și sora sa ar fi doar una din neregulile descoperite, scrie Newsweek.

Umilinţă pentru persoanele cu dizabilităţi.Carmen Uscatu (Asociaţia Dăruieşte Viaţă) reclamă proceduri abuzive la Poliţia Locală Sector 1. Cofondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu, reclamă, marţi seară, proceduri abuzive la Poliţia Locală Sector 1. Ea povesteşte, într-o postare pe Facebook, că unei persoane cu dizabilităţi care îşi găseşte ocupat locul de parcare i se cere contractul şi este întrebată dacă marcajul de pe asfalt este vizibil. Asta în condiţiile în care afară a nins, iar locul de parcare special este oricum semnalizat şi cu indicator, scrie Adevărul.