Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, biciuit cu cravaşa până la epuizare, în Cagnes-sur-Mer, în sudul Franţei, în 2016, au afirmat vineri surse judiciare, relatează AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A fost trimis în judecată pentru 'abuzuri grave sau acte de cruzime faţă de un animal domestic' ", a declarat Katia Fischer, care a reprezentat Liga franceză pentru protecţia cailor (LFPC), una dintre cele cinci asociaţii ale părţii civile din proces care a obţinut fiecare 1.500 de euro despăgubiri şi 1.000 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Bărbatul, care poate face apel la hotărârea pronunţată joi de un tribunal din Grasse, a fost condamnat şi la interdicţia definitivă de a deţine un animal domestic, a mai spus grefierul instanţei.

Irlandezul, care era proprietarul calului, avea domiciliul în Elveţia în momentul faptelor, ţară pe care a părăsit-o pentru Belgia. El nu a fost niciodată audiat de anchetatori şi face obiectul unui mandat de arestare în Franţa din 2018. Absent la audiere, el nu a fost reprezentat.

Calul său, Flogas Sunset Cruise, un armăsar gri în vârstă de zece ani, a participat la un concurs de sărituri peste obstacole în 2016 la hipodromul din Cagnes-sur-Mer, pe Coasta de Azur.

În după-amiaza zilei de 10 octombrie, prevăzută ca zi de odihnă, animalul s-a prăbuşit fără viaţă după ce a fost supus la două ture de pistă în galop şi biciuit dincolo de normal de către călăreţ, conform mai multor martori.

"Toţi jocheii, toată lumea a fost revoltată într-o asemenea măsură încât Thornton a trebuit să fie scos afară, deoarece mânia începea să crească în rândul profesioniştilor", a declarat la proces Bernard Rossanino, care a reprezentat compania care operează hipodromul şi care a obţinut o despăgubire simbolică de un euro pe care a cerut-o.