Un agent al CIA a fost ucis recent în timpul unei operațiuni în Somalia, un incident care ar trebui să reînceapă dezbaterile din Statele Unite cu privire la prezența americanilor în țara devastată de război, potrivit AFP.

Atentat sangeros in SomaliaFoto: Captura YouTube

Potrivit New York Times, care a dezvăluit incidentul, agentul CIA, care nu a fost identificat, aparținea unei direcții secrete a agenției de informații americane, cunoscută sub numele de „centrul de activități speciale”.

Citând surse neidentificate, cotidianul a spus că este vorba de un fost soldat al unității de elită Navy Seals, care a fost ucis în circumstanțe încă misterioase.

Potrivit CNN, incidentul s-a produs în weekendul trecut, iar agentul CIA a fost rănit în timpul operațiunii. A murit din cauza rănilor sale.

CIA s-a abținut de la comentarii.

La începutul mandatului său, Trump a extins drepturile Pentagonului de a lansa operațiuni antiteroriste, aeriene sau terestre, în Somalia.

Prin urmare, armata SUA a sporit atacurile cu drone împotriva Al Shabaab din 2017 și a desfășurat discret câteva sute de soldați ai forțelor speciale pentru a antrena și a asista armata somaleză.

Însă un raport oficial publicat în februarie a concluzionat că „în ciuda loviturilor continue ale SUA și a asistenței SUA către forțele africane partenere, Al Shabaab apare ca o amenințare în creștere care aspiră să lovească solul SUA”.

La începutul lunii septembrie, cinci soldați somalezi au fost uciși și un consilier militar american rănit grav în Somalia, într-un atac revendicat de Al Shabaab.

În ianuarie, aceștia au atacat o bază militară SUA-Kenya din Lamu, sud-estul Kenyei, lângă granița cu Somalia, ucigând trei americani.

Afiliat cu Al-Qaeda, Al Shabaab, care numără între 5.000 și 9.000 de combatanți, a jurat distrugerea guvernului somalez, sprijinit de comunitatea internațională și de cei 20.000 de oameni ai forței Uniunii Africane din Somalia (Amisom).

Alungați de la Mogadiscio în 2011, ei și-au pierdut majoritatea orașelor, dar încă controlează marile zone rurale de unde organizează acțiuni de gherilă și atentate sinucigașe.