Dezvoltatorii vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V au spus că AstraZeneca ar trebui să-şi combine propriul vaccin cu cel rusesc pentru a-i spori eficienţa, relatează Reuters.

Doze din vaccinul rusescFoto: Dmitry Kurakin / TASS / Profimedia

Rusia a spus că vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92% în ceea ce privește protejarea de COVID-19, conform rezultatelor testelor preliminare, în vreme ce vaccinul dezvoltat de AstraZeneca are o eficienţă medie de 70% și ar putea fi eficient până la 90%.

”Dacă vor face un nou test clinic, sugerăm să încerce o schemă de combinare între vaccinul AZ și Sputnik pentru a spori eficacitatea”, au scris dezvoltatorii vaccinului rus pe contul de Twitter.

”Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi importantă pentru revaccinări”, au adăugat.

AstraZeneca a anunţat că până la finalul anului 2020 vor fi disponibile 200 de milioane de doze de vaccin.

Cu peste 2,1 milioane de cazuri, Rusia se situează pe locul 4 în lume în ceea ce priveşte numărul de persoane infectate cu COVID-19, după SUA, India şi Brazilia.

Vaccinul a avut eficacitatea de 90% când a fost administrată o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, după o lună, de o doză întreagă, potrivit datelor din testele de fază finală efectuate în Marea Britanie și Brazilia.

O altă variantă testată a fost cea de administrare a două doze complete la o lună distanță, aceasta având o eficacitate de 62%. Analiza combinată a celor două variante de dozare a generat o eficacitate medie de 70%.

Ambele rezultate obținute sunt relevante statistic, a precizat compania.

Citește și: