Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de presă în care critică comunicarea publică făcută joi de Ministerul de Interne, prin purtătorul de cuvânt, legat de ancheta în care sunt vizați pentru luare de mită mai mai mulți polițiști și angajați ai Registrului Auto Român.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Singurele detalii anunțate public de DNA despre anchetă au fost, joi dimineață, că au loc cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind infracțiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracțional organizat, care ar fi fost săvârșite în perioada 2018-2020.

"În cursul zilei de 26 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 67 de locații situate pe raza municipiului București și a județelor: Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale", a anunțat DNA joi dimineață. Instituția a precizat că la descinderi participă și polițiști ai Direcției Generale Anticorupție și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a susţinut însă o declaraţie de presă în care a dat detalii despre acțiunea coordonată de DNA.

După anunțul MAI, DNA a transmis un comunicat de presă în care acuză Ministerul de Interne că a făcut publice detalii neavând la bază date oficiale din ancheta penală, ci doar presupuse surse judiciare.

Comunicatul DNA:

  • "Acțiunile operative ale Direcției Naționale Anticorupție sunt organizate și conduse numai de procurorii DNA, instituție de parchet independentă față de orice altă instituție sau autoritate publică.
  • Acțiunile DNA sunt desfășurate în principal de către procurori împreună cu poliția judiciară a direcției și, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forțe polițienești din cadrul MAI, în conformitate cu legea.
  • La data de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava desfășoară activități de urmărire penală într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofițeri de poliție judiciară proprii și cu sprijinul unor ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, delegați de procurorii DNA.
  • Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie.
  • În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare.
  • La acest moment sunt în desfășurare audieri la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA, unde au fost duse probe ridicate în urma perchezițiilor domiciliare.
  • DNA va oferi informații oficiale cu privire la încadrarea juridică și la starea de fapt, în cursul zilei de azi, în momentul în care situația judiciară o va permite, după aprobarea procurorului de caz".

Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că au fost făcute percheziții la Serviciul Județean Anticorupție Suceava, la Serviciul Permise Suceva, la un atelier unde erau confecționate plăcuțe cu numere de înmatriculare, precum și la reprezentanțele RAR din București și din Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău într-un dosar luare de mită, trafic de influență, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. În urma perchezițiilor ar fi fost găsite sume mari de bani, ținute în seifuri sau chiar ascunse în pereți.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, spunea că de anchetă sunt vizați mai mulţi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava, dar și alte persoane fără calitate specială, implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor de conducere şi de înmatriculare a mașinilor. Suspecţii sunt bănuiţi că primeau sume mari de bani de la cei care nu reuşeau să treacă probele pentru obţinerea permisului de conducere.

"Probele administrate în acest caz au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de euro pentru un permis”, a spus reprezentantul MAI.