​Oameni importanți din fotbalul internațional, dar și cel românesc, i-au adus un omagiu lui Diego Maradona, care a încetat din viaţă, miercuri, la 60 de ani, în urma unui stop cardiac.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Într-o zi vom bate mingea împreună în cer", a afirmat Pele, într-o declaraţie pentru Reuters.

"Este o zi tristă pentru toţi argentinienii şi pentru fotbal. El ne-a părăsit, dar nu a plecat, pentru că Diego este etern. Păstrez în suflet toate momentele frumoase şi transmit condoleanţe familiei şi prietenilor. Odihnească-se în pace", a scris Lionel Messi, pe Instagram.

"Astăzi mă despart de un prieten şi lumea se desparte de un geniu etern. Unul dintre cei mai buni ai tuturor timpurilor. Un magician inegalabil. Pleacă prea devreme, dar lasă o moştenire fără limite şi un gol care nu va fi ocupat niciodată. Odihneşte-te în pace, craque. Nu vei fi uitat niciodată", a scris Cristiano Ronaldo, pe Twitter.

"Ni se duce trecutul. Sunt foarte trist. Sunt nostalgic după o epocă frumoasă... Au plecat (Johan) Cruyff, (Alfredo) Di Stefano, (Ferenc) Puskas, mari jucători care mi-au marcat tinereţea. Diego mi-a marcat viaţa", a declarat Michel Platini, la RTL.

"Este o zi incredibil de tristă. Diego al nostru ne-a părăsit. Inimile noastre – ale tuturor celor care l-au iubit pentru cum era şi pentru ce a reprezentat – s-au oprit o clipă. Tăcerea noastră, lacrimile noastre, durerea noastră este singurul lucru pe care îl simţim în adâncul nostru acum. Am spus mereu şi o repet acum, mai convins ca oricând: Ceea ce Diego a făcut pentru fotbal, pentru a ne face pe noi toţi să ne îndrăgostim de acest joc frumos, este unic. Este, aşa cum este el, pur şi simplu imens... Diego merită recunoştinţa noastră veşnică şi pentru asta, pentru că ne-a uimit cu talentul său incredibil şi da, pentru că a fost atât de unic: pentru că a fost Diego Armando Maradona, o legendă, un erou şi... un bărbat. Diego poate fi etern acum dar pentru totdeauna Diego va avea şi cel mai proeminent loc în povestea incredibilă a tuturor basmelor din fotbal. Condoleanţe familiei şi prietenilor săi în această perioadă dificilă. Odihneşte-te în pace, dragă Diego. Te iubim”, este mesajul lui Gianni Infantino, potrivit fifa.com.

“Sunt profund întristat de vestea morţii lui Diego Maradona, unul dintre cei mai mari din fotbalul mondial şi una dintre figurile emblematice. Recent l-am contactat pentru a-i ura însănătoşire grabnică, iar această veste este pentru mine un şoc considerabil. Diego Maradona a reuşit măreţia ca jucător minunat, cu geniu şi carismă. A fost un erou în ţara sa, Argentina, cu care s-a bucurat de glorie la Cupa Mondială, şi a devenit un idol etern pentru suporterii echipei Napoli, care nu vor uita niciodată succesele pe care el le-a adus clubului în perioada memorabilă petrecută în Italia. Va rămâne în istorie ca o persoană care a luminat fotbalul şi i-a încântat pe fani, tineri şi bătrâni, cu talentul său. Am decis ca în memoria lui Diego să se ţină un minut de reculegere la meciurile din această săptămână”, a afirmat Aleksander Ceferin, potrivit uefa.com.

"Odihnește-te în pace, prietenul meu. Moștenirea ta va rămâne chiar și când tu vei fi plecat. Lași o gaură în inimile noastre care nu va putea fi umplută vreodată", a scris Ole Gunnar Solskjaer, pe Twitter.

"Dumnezeul fotbalului ne părăseşte, îţi mulţumim pentru tot, Diego", a scris Andrea Pirlo, pe Twitter.

"Dumnezeu să-l odihnească în pace! E o zi tristă a sportului mondial, în special a fotbalului. Din păcate există şi această zi tristă, care cred eu nu trebuia să fie, cel puţin deocamdată, pentru că el era foarte tânăr, încă tânăr şi era bine să mai trăiască. A fost unic. Nu vreau să spun Dumnezeu, pentru că Dumnezeu e unul singur, dar pentru mine a fost unic. Unic prin tot ce a făcut, mie mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, ce însemană să te bucuri pe teren, să te bucuri de acea minge, să o cauţi, să o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal. Cred că asta ne-a dat Diego nouă, plăcerea de a juca fotbal. El la Napoli este un Dumnezeu, îl iubesc, e un idol. Şi în lume, nimeni nu o să-l uite pentru că el ne-a făcut mândri şi fericiţi, să iubim fotbalul. Jucători la nivelul la care a fost el cred că e greu să-i uiţi vreodată. A fost special din toate punctele de vedere, o tehnică individuală în regim de viteză cu mingea incredibilă. Sentimental, eu pot să spun doar un cuvânt de el, unic şi nu vreau să-l compar. A fost unic şi aşa va rămâne pentru mine", a declarat Gheorghe Hagi, la Digi Sport.

"E o pierdere foarte mare. În epoca în care a jucat a fost cel mai bun jucător din lume. Putem să vorbim şi de cel mai bun jucător din toate timpurile. Un talent imens. L-am întâlnit aproape de trei ori în viaţă. O dată a fost la Cupa Mondială (n.r. - în 1990, în meciul România - Argentina, scor 1-1). După aceea, ne-am întâlnit în Spania. El a jucat pentru Sevilla, într-un meci chiar la Burgos. A mai fost un meci amical pe care l-am jucat în Argentina, în 82, într-un turneu în America de Sud. Atunci l-am întâlnit prima dată, atunci am fost eu rezervă, l-am văzut de pe bancă. Un jucător imens. Nici nu ştiu câte titluri are. A dat cinci goluri şi cinci assist-uri la Cupa Mondială din 86, lucru pe care nu l-a mai reuşit un alt jucător. E un moment trist. Chiar dacă nu mi-a fost prieten, parcă simt că mi-a murit cineva drag, cinev apropiat, aşa", a spus Gabi Balint, la Digisport.

"Mie Diego Maradona mi-a marcat copilăria, este un moment extrem de trist pentru cei care suntem implicaţi direct în fenomen şi un geniu. Un jucător rar, din punctul meu de vedere, printre primii cinci fotbalişti din istoria fotbalului. O dată eu eram pe bancă, o dată eram eu în teren şi el la masa presei, după joc am văzut reacţiile pe care le-a avut, de la meciul România - Argentina (n.r. - de la CM-1994, din SUA). Este pe cale de dispariţie profilul ăsta de jucător. Dacă va ieşi din scenă şi Messi mai rar o să vedem genul ăsta de lideri. El a câştigat trofee cu Boca, cu Barcelona, cred că şi-a pus amprenta pe naţionala Argentinei şi la Napoli. Dacă mergeai în Napoli în perioada aia, era în fiecare casă o icoană şi chipul lui Maradona lângă icoană. Toţi cei care iubeau Napoli îl aveau şi pe Maradona în casă. Este trist că Dumnezeu i-a dat tot - nu putea să-i dea mai mult Dumnezeu de la viaţă - el a avut şi ceva probleme în afară terenului şi cred că, la un moment dat, a plătit. Inevitabil, într-o zi plăteşti dacă nu ai grijă de organism. Şi el a fost implicat în multe scandaluri de genul acesta în afara terenului. Şi mai este ceva, percepţia pe care o avem noi despre Maradona şi percepţia pe care o au iubitorii de fotbal despre Maradona. Tu, ca profesionist, fost fotbalist sau fotbalist în activitate, dacă vezi imagini cu Maradona, apreciezi diferit faţă de cei care nu practică fenomenul ce calităţi avea acest fotbalist. Este exact cum îmi dădeam eu seama... Fac o comparaţie cu Hagi la nivel de echipă naţională. Eu, care eram coleg cu el, făceam parte din aceeaşi echipă, dar îmi dădeam seama de diferenţa care era între Hagi şi noi, toţi ceilalţi", a declarat Ilie Dumitrescu, la Digi Sport.

"Vestea am aflat-o, culmea, la fotbal! Timp de mai bine de o oră, apoi, am aşteptat o dezminţire a medicilor argentinieni, răsfoind toate marile site-uri de ştiri ale lumii. Din păcate, e clar că lumea l-a pierdut pe Maradona. A pierdut acea bucurie a fotbalului pe care azi n-o mai regăsim. Din fericire, internetul rămâne mărturia geniului său, şi pentru cei care l-au văzut jucând, şi pentru cei care l-au descoperit pe YouTube. Diego Armando Maradona! Nu putea exista un nume mai potrivit pentru un destin uriaş! Dumnezeu să îl odihnească în pace!", a notat Ciprian Marica, pe Facebook.

Diego Maradona a încetat din viaţă la 60 de ani. Iniţial, anunţul a fost făcut de presa argentiniană şi preluat şi de presa sportivă din Europa.

Ulterior, avocatul lui Maradona, Matias Morla, şi purtătorul de cuvânt al argentinianului, Sebastian Sanchi, au confirmat decesul fostului fotbalist.

Morla a postat un mesaj pe Twitter: “Ne vedem curând, prietene. Adio, Comandante. Îmi va fi dor de tine”.

Maradona ar fi murit în urma unui stop cardiac, la 60 de ani. El se afla la locuinţa sa din Tigre, unde se recupera după o operaţie la cap, potrivit News.ro.