International Business Machines (IBM) vrea să-și reducă efectivele europene cu 10.000 de oameni, o cincime din totalul angajaților de pe continent, pentru a reduce costurile, spun surse citate de Bloomberg. Cel mai mult se va simți restructurarea în Marea Britanie și Germania, dar vor fi afectate și țări precum Polonia, Slovacia, Italia și Belgia.

IBMFoto: Tomasz Bidermann, Dreamstime.com

IBM a anunțat decizia în discuții cu sindicatele, la începutul lunii, spun sursele. Restructurarea ar trebui să se producă până la jumătatea lui 2021.

Divizia de servicii IT va fi cel mai afectată de tăieri, fiind cea care gestionează operațiunile cotidiene de infrastructură, precum managementul centrelor de date și suportul pentru instalarea, operarea și depanarea diverselor echipamente.

IBM anunțase în octombrie că vrea să vândă această divizie și să se concentreze pe cloud computing și pe inteligență artificială și ar vrea ca separarea să se producă până la final de 2021.

IBM este deja într-un program de reducere a efectivelor, încă de la început de an, însă nu a spus despre cât este vorba. Compania nu anunță aproape niciodată cu cât va reduce efectivele, o singură excepție fiind în 1993 când un CEO venit din afara companiei, Lou Gerstner, a anunțat reduceri ale efectivelor cu 60.000 de angajați.

IBM are 352.000 de angajați în lume, iar maximul ultimelor două decenii a fost în 2012 - 434.000.