​Noi (administrația locală n.r.) și partenerul nostru privat ne lovim de aceeași problematică atunci când vorbim despre legislația stufoasă, modalitatea destul de grea prin care poți obține toate avizele și celelalte, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, într-o conferință organizată de news.ro.

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

„La ministerul Dezvoltării, la Ministerul Mediului, uneori și la Ministerul Fondurilor Europene există prea multă birocrație, prea multe termene care întârzie nejustificat de mult obținerea unor documente pentru care pierdem competiții cu alte orașe mari din state europene unde lucrurile acestea se petrec mult mai repede decât la noi”, a spus Chirica.

• Gândiți-vă cât durează în România să obții un aviz integrat de mediu. Nejustificat de greu se întâmplă acest lucru și pentru investiții publice.

El a dat un exemplu cu privire la obținerea avizului de mediu la Spitalul Regional de Urgență, „proiectul statului, pe terenul statului, în România”.

„Mai bine de un an și jumătate (durează n.r.), într-o zonă în care nu reprezenta probabil niciun interes deosebit din punct de vedere al mediului, nici rezervație nu e, nici zonă protejată, nicio vietate care să fi atras atenția într-un mod deosebit. Pur și simplu trebuia eliberat un aviz integrat de mediu”, a precizat el.

• Încă mai avem mult de făcut până când mediul de afaceri se va simți foarte stăpân pe situație atunci când vine să investească în România.

• Stabilitatea statului de drept e foarte importantă pentru cei care vin să investească, mai ales din afara granițelor țării. La fel și stabilitatea legislației fiscale, pedictibilitatea cursului economic și financiar al statului în care investesc.