Activitatea cu publicul a Secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău este restrânsă până joi, în urma confirmării unui caz de COVID-19. Secţia a fost închisă luni şi s-au luat măsuri pentru reorganizare, astfel încât de joi să fie reluată activitatea în regim normal, pentru mai multe servicii consulare, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit MAE, activitatea secției consulare din cadrul Ambasadei României la Chișinău a fost suspendată numai luni, pentru a fi luate măsuri sanitare și de protecție prevăzute de protocoalele aplicabile în situația confirmării unui caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca activitatea de relații cu publicul să fie temporar restrânsă, pentru a preveni expunerea solicitanților de servicii consulare și a celorlalți membri ai personalului.

În acest context, au fost luate măsuri de reorganizare, astfel încât începând cu 26 noiembrie activitatea cu publicul să fie reluată pentru următoarele servicii consulare, în regim normal: eliberare documente de călătorie și vize, preluare cereri de înregistrare primară a nașterii, precum și preluarea de cereri pentru eliberarea de pașapoarte, cu prioritate pentru minori. Reluarea parțială a activității de lucru cu publicul vine în sprijinul cetățenilor români ale căror pașapoarte au fost deja transmise ambasadei și care trebuie ridicate.

MAE precizează că în această perioadă sunt asigurate, în continuare, demersurile de asistență și protecție consulară a cetățenilor români aflați în situații deosebite (deces, accident, spitalizare, conflicte de muncă, pierderea documentelor de călătorie, repatriere persoane aflate în situații vulnerabile etc.), precum și serviciile consulare cu caracter urgent, cu respectarea măsurilor și restricțiilor adoptate pe plan local.

De asemenea, în perioada 26 noiembrie – 8 decembrie, echipa secției consulare a Ambasadei României la Chișinău va fi suplimentată cu patru funcționari consulari care se vor deplasa din Centrala MAE pentru asigurarea gestionării optime a activității secției consulare de la Chișinău, adaugă Ministerul de Externe.