Camera Deputaților a adoptat, marți, o hotărăre prin care recomandă CSAT să introducă în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, ca obiectiv de securitate naţională, combaterea fenomenelor de dispariţie a copiilor şi a traficului de persoane. Proiectul de hotărâre, adoptat cu majoritate de voturi, are la baza raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi. Raportul relatează că 40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție socială, precum centre de plasament și centre de copii cu dizabilități iar minorii sunt traficați în afara țării, fiind "învoiți" de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și “scoși la produs de către traficanți".

În urma raportului, Camera Deputaților a adoptat o hotărâre prin care recomandă abordarea fenomenelor de dispariţie de copii şi a traficului de persoane în viitoarea Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2025 - 2030 din perspectivă internă, ca obiectiv de securitate naţională şi reglementarea clară a mecanismelor de lucru a poliţiştilor care acţionează în activităţi de căutare, pentru a avea acces la instrumentele oferite de Codul de Procedură Penală pentru interceptare şi localizare a minorului dispărut.

VEZI AICI RAPORTUL COMPLET FĂCUT DE COMISIA DE ANCHETĂ

Potrivit raportului comisiei, România este pe primul loc la traficul de persoane în Europa, statistică dovedită de numeroase rapoarte internaţionale. Membrii comisiei atarg atenția că traficul de persoane din România este "un fenomen social, cu anumite caracteristici, de la cauzele care îl generează şi condiţiile care favorizează dezvoltarea fenomenului".

Concluzii ale raportului:

În raport este citată președinta Fundației Reaching Out Romania, Iana Matei care susține că cele mai problematice DGASPC-uri (denumite și “bazine de traficare") sunt județele Dolj, Brașov, Teleorman, Călărași, Galați, Brăila, Constanța. Rețelele de trafic persoane sunt conectate politic și juridic cu aceste centre, care îi protejează pe traficanți.

Comisia parlamentară de anchetă face o serie de recomandări care au ca scop prevenirea şi combaterea fenomenelor de trafic de persoane şi dispariţie de copii.

Prima recomandare este dezvoltarea unui mecanism administrat şi a unui cadru legal coerent de colaborare, cooperare şi coordonare mai bună între toate instituţiile de căutare, cercetare şi anchetă a persoanelor dispărute şi/sau traficate şi instituţiile de asistenţă socială şi protecţie a copilului care să se aplice distinct faţă de prevederile Codului de Procedură Penală (în condiţiile în care sunt situaţii ce nu se încadrează ca şi fapte penale, sens în care nu se pot utiliza instrumente date de CPP într-o procedură de căutare a unei persoane dispărute, în care nu există indicii că ar fi victima unui abuz sau altei infracţiuni).

Recomandări pentru prevenirea şi combaterea fenomenelor de trafic de persoane: