Decizia finală referitoare la henţ le va reveni arbitrilor, a indicat International Football Association Board (IFAB), instanţa ce supervizează regulile fotbalului, scrie site-ul FIFA.

Foto:

După cum s-a anunţat, la sfârşitul lui octombrie UEFA i-a cerut preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, să modifice din nou regula henţului pentru a le oferi mai multă flexibilitate arbitrilor şi a face ca jucătorii să nu fie pedepsiţi pe nedrept.

Într-o scrisoare către Infantino, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a cerut ca la următoarea reuniune a IFAB să fie luată în calcul posibilitatea de a le permite din nou arbitrilor să stabilească dacă un jucător a lovit sau nu intenţionat mingea cu mâna.

Luni, FIFA a indicat că, reunite într-o videoconferinţă condusă de directorul IFAB şi al Federaţiei galeze de fotbal, cele două grupuri consultative ale IFAB au discutat şi despre regula henţului, transmite Agerpres.

"În ce priveşte regula henţului, a cărei interpretare nu este nici acum omogenă deşi a fost reformulată în Legile Jocului 2019-20, cele două grupuri consultative s-au declarat în favoarea aducerii unor precizări suplimentare.

S-a reiterat că decizia finală revine arbitrului şi că nu toate contactele între mâna sau braţul unui jucător şi minge înseamnă o infracţiune.

În ce priveşte interpretarea conceptului de , arbitrii trebuie să judece poziţia mâinii sau a braţului în legătură cu mişcarea jucătorului în timpul fazei respective", a precizat site-ul FIFA.

În scrisoarea trimisă lui Infantino pe 27 octombrie, Ceferin, președintele UEFA era de acord cu următoarele:

"Spiritul jocului trebuie păstrat tot timpul. Eu cred că revenirea la textul precedent, poate revăzut şi completat cu o dispoziţie ce nu ar permite marcarea golurilor cu mâna sau braţul, este o opţiune de luat în considerare. (...)

Utilizarea VAR în numeroase competiţii a exacerbat pur şi simplu problema şi împinge arbitrii şi presa să analizeze la sânge fiecare fază, cu efecte paranoice şi rezultate controversate".