Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că va efectua „în curând” o vizită în Bahrain la invitația prințului moștenitor al statului din zona Golfului, Salman al-Khalifa, transmit Reuters și Washington Post.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

Bahrain a fost a doua țară din Golf după Emiratele Arabe Unite care și-a normalizat relațiile cu Israel în urma unui acord intermediat de administrația președintelui Donald Trump, marcând o realiniere istorică împotriva Iranului în Orientul Mijlociu.

Mutarea i-a înfuriat pe reprezentanții palestinieni care au pretins recunoașterea unui stat propriu înaintea unei asemenea schimbări de paradigmă în regiune.

„Suntem amândoi încântați să culegem roadele păcii dintre popoarele și țările noastre într-o perioadă atât de scurtă de timp. Din acest motiv el (al-Khalifa) m-a invitat să merg în curând într-o vizită oficială în Bahrain și intenționez bucuros să fac acest lucru”, a declarat marți Netanyahu.

O delegație din Bahrain a vizitat Israelul miercurea trecută.

Luni, un oficial al cabinetului lui Netanyaju și presa israeliană au scris că prim-ministrul israelian s-a deplasat duminică în secret în Arabia Saudită pentru a purta discuții cu prințul moștenitor al regatului saudit, Mohammad bin Salman, și secretarul de stat Mike Pompeo.

Din luna septembrie, administrația Trump a intermediat acorduri diplomatice pentru normalizarea relațiilor între Israel și Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Sudan.

O delegație israeliană s-a deplasat în Sudan luni.

Deși mai mulți oficiali ai Casei Albe au afirmat că și alte țări iau în considerare normalizarea relațiilor cu Israelul, este puțin probabil ca noi mișcări diplomatice să aibe loc înainte ca președintele ales Joe Biden să își înceapă mandatul la 20 ianuarie și administrația sa să își stabiliească politica vizavi de Iran.

Biden a afirmat că se va realătura acordului nuclear semnat de puterile mondiale cu Iranul dacă Teheranul va reîncepe să respecte cu strictețe termenii conveniți.

Acordul nuclear iranian a fost semnat în timpul administrației fostului președinte democrat Barack Obama, în cadrul căreia Joe Biden a servit ca vicepreședinte.

Citește și: