John Kerry, fost secretar de stat al SUA și candidatul democrat la alegerile prezidențiale din 2004, a fost numit consilier special pentru criza climatică de președintele ales Joe Biden, anunță The Guardian.

John KerryFoto: Cristoph Soeder / AFP / Profimedia Images

Kerry va avea sarcina de „a lupta cu schimbările climatice full-time”, potrivit echipei de tranziție a lui Joe Biden, și va ocupa un scaun în consiliul de securitate națională.

Echipa de tranziție democrată afirmă că această promovare arată că președinția Biden va trata criza climatică drept „o problemă de securitate națională urgentă”.

Kerry a notat la rândul său pe Twitter că „America va avea în curând un guvern care tratează criza climatică drept amenințarea urgentă la adresa securității naționale care este”.

Fostul senator de Massachusetts, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2004 în fața președintelui republican în exercițiu George W. Bush, a adăugat că va lucra alături de Biden, aliații SUA și activiști pentru a lua măsuri împotriva „crizei” încălzirii globale.

Ca secretar de stat Kerry a jucat un rol proeminent în eforturile internaționale de a redacta Acordul de la Paris privind schimbările climatice prin care țările semnatare și-au luat angajamentul de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Kerry a fost unul dintre cei mai fermi critici ai deciziei președintelui Donald Trump de a elimina politicile climatice și retragere din Acordul de la Paris.

Președintele ales Joe Biden și-a luat angajamentul ca SUA să se realăture tratatului în prima zi a mandatului său.

Văzut ca un moderat de activiștii ecologiști, Kerry va avea sarcina dificilă de a-i convinge pe legiuitorii republicani să aprobe planul lui Biden în valoare de 2.000 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor și crearea de locuri de muncă în domeniul energiei regenerabilă.

Citește și: