Joe Biden intenționează să o numească pe fosta președintă al Băncii Centrale SUA în funcția de secretar al Trezoreriei, a declarat luni pentru AFP o sursă apropiată echipei președintelui ales, confirmând informații din Wall Street Journal.

Janet Yellen, secretarul trezoreriei americaneFoto: Flickr / Day Donaldson

Janet Yellen, care a fost prima femeie președinte a Fed între 2014 și 2018, este o economistă renumită și respectată. Se bucură de sprijinul aripii stângi a Partidului Democrat, potrivit aceleiași surse, citează AFP.

Dacă ar fi confirmată de Senat, ar deveni prima femeie care va ocupa funcția de secretar al Trezoreriei, în locul lui Steven Mnuchin.

Acest post de ministru al finanțelor este cel mai important după cel de secretar de stat pentru afaceri externe.

Și această numire capătă o încărcătură specială pe măsură ce cea mai mare economie din lume se luptă să se îndepărteze de criza provocată de pandemia Covid-19.

În condițiile în care milioane de americani nu mai au loc de muncă, creșterea locurilor de muncă încetinește după o revenire puternică, atunci când afacerile se vor redeschide în mai, iunie și iulie, administrația Biden va avea multe de făcut.

Economiștii JPMorgan au estimat chiar recent că se așteptau ca economia SUA să se contracte ușor în primul trimestru al anului 2021 din cauza reapariției pandemiei.

Absolventă a universităților Brown și Yale, Janet Yellen a trebuit să renunțe la locul ei în fruntea puternicei instituții financiare ăn locul lui Jerome Powell, ales de Donald Trump.

Mandatul său de patru ani la conducerea Fed a fost marcat de o piață a muncii îmbunătățită și de dobânzi istorice scăzute.

Sarcina următorului secretar al Trezoreriei va fi cu atât mai delicată cu cât, deocamdată, democrații nu au majoritate în Senat, spre deosebire de administrația Obama când a preluat mandatul în ianuarie 2009, tot în plină criză.

La fel ca mulți economiști, Yellen a subliniat recent că redresarea ar fi inegală dacă Congresul nu ar cheltui mai mult pentru a combate șomajul și pentru a menține afacerile mici pe linia de plutire.

Deocamdată, votul pentru un nou plan pentru a relansarea Economiei este blocat.