O persoană care se va vaccina anti-COVID va mai trebui să poarte mască de protecție? Medicul Valeriu Gheorghiță: Categoric da / Ce categorii de persoane nu vor fi vaccinate - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0875sâmbătă 28 nov 2020

O persoană care se va vaccina anti-COVID va mai trebui să poarte mască de protecție? Medicul Valeriu Gheorghiță: Categoric da / Ce categorii de persoane nu vor fi vaccinate

de I.H. Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:46
- a A+
Imagine
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, spune că măsurile de protecție - masca și distanța fizică - vor trebuie respectate chiar și după vaccinarea anti-COVID.


Întrebat, duminică seară, la Digi 24, dacă o persoană care se va vaccina împotriva COVID va mai trebui să poarte mască de protecție, medicul militar a spus că aceste măsuri trebuie respectate până la momentul imunizării colective.

"Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil", a afirmat medicul.

Ce categorii de persoane nu vor fi vaccinate

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că tinerii cu vârste sub 18 ani şi pacienții cu boli cronice grave şi în stadii terminale nu vor fi imunizaţi, întrucât nu există studii certe cu privire la aceste categorii de vârstă făcute de companiile care dezvoltă un vaccin anti-COVID.

"În momentul de faţă, o singură companie a inclus în studii persoane între 12 şi 18 ani, deci cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel puţin în perioada următoare, şi de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer la un pacient cu un cancer în fază avansată (...). Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice", a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

"În cel mai fericit caz", primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România spre sfârşitul lunii decembrie, potrivit medicului.

CITEȘTE ȘI:


29989 de afisariAsta ii zici si pilotului unui avion in picaj?
Alui [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 9:59
+6/28
Cred ca nenea asta stie ceva mai multe decat tine despre Covid. Daca esti si tu macar tot atat de calificat in domeniu ca el, te ascultam.
Dap, eu m-am lamurit
Mihai_P1 [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 11:18
+6/16
Iarna cind aerul e poluat am de gind sa-mi pun masca. O FFP2 de exemplu, dar merge si aia chirurgicala. De ce sa risc eu niste cancere de la poluare? Si iarna chiar pute aerul...
inca 58 de comentarii comenteaza