​Pilotul Lewis Hamilton va primi titlul de cavaler al Imperiului Britanic, după ce a câştigat a şaptea oară Campionatul Mondial de Formula 1, informează dailymail.co.uk.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru a figura pe lista persoanelor care vor fi decorate de Anul Nou, de Regina Elisabeta a II-a, comisia care face propunerile a trebuit să stabilească faptul că afacerile pilotului britanic sunt legale.

Hamilton a fost vizat de o anchetă după ce şi-a înregistrat avionul personal în Insula Man, un paradis fiscal. Făcând acest lucru, el a economisit 3,3 milioane de lire sterline (3,7 milioane de euro) din taxele pe care trebuia să le plătească pentru avionul cumpărat cu 16,5 milioane de lire sterline (18,5 milioane de euro).

Ancheta a stabilit că "artificiul" financiar făcut de sportivul echipei Mercedes este legal.

Hamilton, 35 de ani, are o avere estimată la 250 de milioane de lire sterline (280 de milioane de euro) şi locuieşte în Monaco, un alt loc "prietenos" din punct de vedere al taxelor.

Cu trei etape înainte de finalul sezonului, Hamilton şi-a asigurat al şaptelea trofeu mondial din carieră, egalând recordul deţinut de germanul Michael Schumacher.

Lewis Hamilton a mai fost propus în trecut pentru titlu de cavaler, ceea ce l-a nemulţumit pe fostul pilot Jackie Stewart.

Triplul campion mondial în Marele Circ, în 1969, 1971 şi 1973, a aşteptat aproape 30 de ani după finalul carierei pentru a deveni cavaler.

"Ron Dennis (n.r. - fost conducător al McLaren, care l-a ajutat pe Hamilton în carieră) nu a fost făcut cavaler şi fără el poate nu ar fi existat un Lewis. Stirling Moss a trebuit să aştepte 40 de ani după retragere ca să primească acest titlu. Nu cred că a avut vreun regret în perioada aceea că nu a fost innobilat. Este frumos că l-a primit şi chiar îl merita. Graham Hill nu l-a primit, Jim Clark la fel. Aşa că nu cred că ar trebui cineva să se aştepte să fie făcut cavaler doar pentru că este un bun sportiv şi a câştigat câteva evenimente sportive. Îmi place să cred că trebuie mai mult decât atât", spunea Sir Jackie Stewart, în 2017, după ce Hamilton câştoga al patrulea titlu mondial.

Pentru a fi făcut cavaler, Hamilton trebuie să fie trecut pe o listă ce îi este înaintată Reginei Elisabeta a II-a spre aprobare de către premierul Marii Britanii, în urma unor propuneri venite de la persoane fizice, organizaţii sau instituţii guvernamentale. Aceste onoruri se acordă de două ori pe an, de ziua reginei şi de Anul Nou, scrie News.ro.