​Viața vine repede peste tine. Știm cu toții că poate fi stresantă, uneori copleșitoare. Te trezești obosit ca de obicei și simți cum corpul intră în modul autopilot, parcurgând pașii rutinei matinale. Poate ai făcut duș aseară și ai mai mult timp să pregătești micul dejun. Dar poate te-ai trezit târziu și trebuie să te grăbești ca să începi munca...

Cel mai bun prieten matinalFoto: youtube.com

Indiferent de cât timp ai dimineața, este important să incluzi cât mai multe obiceiuri sănătoase în rutina zilnică. Poate că timpul pe care-l ai la dispoziție dimineața este nesemnificativ în comparație cu ziua de muncă, dar cu cât mai mult te vei strădui să creezi o rutină matinală care să te ajute, cu atât mai mult vei obține.

Dimineața este diferită pentru fiecare dintre noi, programul unei bone nu se aseamănă cu cel al unui inspector de asigurări sau bancar. Unele dimineți pot fi dificile și ți-e aproape imposibil să te dai jos din pat. Alteori te trezești în plină formă, gata să muți munții din loc. Indiferent cât de mult timp ai dimineața ca să te pregătești, sunt multe obiceiuri pe care e bine să le adaugi rutinei obișnuite. Poate că nu vei putea să le incluzi pe următoarele opt, dar este cel mai important să încerci.

1. Evită tehnologia

Este ușor să te trezești și să înșfaci imediat telefonul ca să vezi ce ai ratat peste noapte, dar procedeul îți poate ruina productivitatea matinală. Dacă primul lucru pe care-l vei vedea este un Twitter plin de vești proaste sau postări pe Instagram care-ți vor stârni FOMO (Fear of missing out – anxietatea celui care crede că alții se distrează în lipsa lui) îți vei crea un cadru mental reactiv în locul unei dispoziții proactive.

Știrile sunt rareori pozitive, așa că văzând un articol despre război, crime sau corupție după ce tocmai ai deschis ochii te va pune într-o dispoziție defensivă. Așa că în loc să pui mâna pe telefon sau laptop fă-ți timp să stai întins pe spate cu ochii deschiși, gândind la ce ai de făcut peste zi. Astfel îți vei trezi corpul în liniște și cu o dispoziție constructivă.

2. Ridică storurile

Soarele nu este o armă foarte secretă. Este unul din cele mai bune moduri de a trezi natural corpul, așa că există un motiv pentru a-l trece pe listă. Dacă ții jaluzelele coborâte vei constata că e mai greu să te trezești. Să deschizi ușa și să pășești direct în bătaia soarelui poate fi deranjant după ce ai stat scufundat mai bine de jumătate de oră în întunericul din apartament.

Este valabil și pentru telefoane sau computere. Un ecran strălucitor de telefon nu este o priveliște binevenită, așa că mai bine închide-l când te duci la culcare. Pentru a evita un start abrupt dimineața, lasă storurile puțin ridicate, astfel ca soarele să se strecoare natural și să te ajute să te trezești.

3. Bea un pahar plin cu apă

Au trecut cel puțin șase ore de când ai luat ultima gură de apă, așa că e timpul să te hidratezi. Urmărește să bei cel puțin 200 ml de apă la începutul zilei pentru o maximă împrospătare. Senzația plăcută a apei coborând pe gât și prin piept este bine primită de corp.

Poți practica și tehnica de a adăuga zeamă de lămâie într-un pahar cu apă caldă. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor din tubul digestiv care s-au acumulat peste noapte, stimulează digestia și metabolismul.

4. Reflectează

Poate suna ca un clișeu, dar reflecția și meditația te pot ajuta să te reconcentrezi pe obiective. Chiar dacă ai numai două minute la dispoziție, o poziție relaxată și concentrarea pe resetarea cadrului mental pot limpezi ziua și regla tonusul.

În acest timp îți poți stabili intențiile pentru întreaga zi. Poate că trebuie să te concentrezi pe terminarea unui proiect sau pe munca cu un nou membru al echipei. Când te concentrezi pe ce ai de făcut toată ziua, de fapt te ajuți să-ți atingi obiectivele.

5. Fă mișcare

Da, este greu să găsești motivația de a merge la sală de cum te-ai trezit. E mai ușor să eviți și să spui că te vei duce mâine, dar nu toate exercițiile sunt intense și nădușitoare. O simplă plimbare în cartier, zece minute de yoga, sau un set de ridicări/flotări te pot pune în mișcare pentru toată ziua.

Practica exercițiilor nu este aceeași pentru fiecare. Gândește la ce merge pentru tine și pune în calendar ca să te obișnuiești. Nu trebuie să fie ceva intens și nici să te scoată din casă! Pune-ți doar corpul în mișcare și sângele în circulație ca să te ajute să treci de grijile de peste zi.

6. Pregătește un mic dejun sănătos

Ai auzit-o de un milion de ori. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Ca și exercițile fizice de dimineață, breakfastul nu trebuie să fie ceva pretențios. Făcându-ți timp să pregătești un mic dejun sănătos cu grăsimi bune, proteine slabe și cereale integrale, îți asiguri o sursă de energie pentru a începe ziua cu abilitate de concentrare și eficacitate.

7. Fă-ți timp să te aduni

Când te simți bine pentru cum arăți, simți cum radiezi încredere. Alocând timp pentru pregătire îți clădești autoîncrederea și te ajută să treci peste grijile zilei. Fă un duș fierbinte, curăță-ți fața, piaptănă-te, spală-te pe dinți și alege o ținută care să te facă să te simți bine.

O idee bună este ca seara să-ți pregătești hainele, să împachetezi prânzul și să aduni tot ce va trebui să iei la lucru a doua zi. Asemenea lucruri mici pot reduce stresul și face dimineața de zece ori mai plăcută.

8. Deschide o listă de obiective

Când începe dimineața, gândește la lucrurile pe care le ai de făcut peste zi. Pot fi orice, de la organizarea unei ședințe amânate, la dusul câinelui la veterinar sau la invitația la o întâlnire de seară. Încearcă să limitezi lista la cinci obiective principale, astfel va fi mai puțin intimidantă și mai realistă.

Odată stabilite, scrie obiectivele într-un carnet sau într-o aplicație digitală, unde-ți va fi mai la îndemână. Clasifică-le după prioritate ca să începi cu cele mai importante. A le nota în loc de a le păstra în minte creează obiective fizice în loc de gânduri abstracte. Vei avea senzația unei motivații când pleci de acasă și începi ziua. În plus, când le vei tăia de pe listă după ce le-ai făcut este întotdeauna o satisfacție.

Așa că dă-i drumul, începe furtunos ziua! Nu contează dacă vei include toate aceste opt obiceiuri în rutina matinală sau doar câteva, ești de pe acum în câștig. Dimineața trebuie să fie un timp pentru reflecție și motivație. Un început bun al dimineții îți va spori productivitatea pe parcursul zilei. (CMX Hub)