​​După cum anunța presă, aproape zilnic, Guvernul se pregătește să împrumute, din nou, alte sute de milioane de euro. Vestea nu ar fi îngrijorătoare dacă noile împrumuturi nu ar îngroșa seria sumelor exorbitante pe care Guvernul le-a atras din surse interne și externe, fără a prezenta un scop clar al împrumuturilor realizate.

Marius BudaiFoto: Agerpres

Împrumuturile guvernamentale, realizate la o rată de 1.000 de euro pe secundă, au împins deja deficitul bugetar la peste 8%. La finalul lunii septembrie, sub bagheta lui Florin Cîțu, guvernul depășise deja suma de 100 de miliarde de lei în materie de împrumuturi de diferite feluri. Sigur că multe state apelează în mod cotidian la împrumuturi pentru a susține anumite mecanisme economice și macroeconomice. Doar că, în cazul nostru, îngrijorător este nivelul record de împrumuturi realizate, dobânzile dezavantajoase acceptate ca parte a acestor împrumuturi și, cel mai grav, faptul că ele sunt realizate fără niciun fel de orizont strategic.

Lipsa oricărui reper strategic este demonstrat de faptul că aceste împrumuturi dese și mari nu au avut capacitatea de a opri sau de a estompa criza economică actuală. Prețurile bunurilor de consum cresc sistematic, numărul șomerilor tinde să fie din ce în ce mai mare, veniturile scad, industria se comprimă, antreprenorii închid companii. Toate acestea sunt semne clare ale crizei inevitabile. Dacă decidem să corelăm aceste tendințe cu numărul în creștere de români care nu-și pot achita ratele, vom înțelege că recesiunea este deja aici și câștigă teren în ritm alarmant.

Fără un plan de măsuri și fără o serie de soluții clare, România este menținută de Guvern într-o zonă a incertitudinii și a supraviețuirii. Este o zonă a amânării constante care așteaptă, în mod total neinspirat, o ”revenire în V” despre care toată lume știe că nu se va produce niciodată.

PSD este singurul partid care opune acestei strategii a amânării un plan clar de măsuri economice care vizează corectarea situației economice actuale, plecând de la salvarea locurilor de muncă și a afacerilor care duc greul economiei.

Citiți integral editorialul semnat de fostul ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi pe site-ul PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă opinia HotNews.ro