Cine moşteneşte poporul lui Vadim Tudor? - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0980marţi 24 nov 2020

Cine moşteneşte poporul lui Vadim Tudor?

de Sorin Ionita Luni, 26 octombrie 2020, 12:47
- a A+
Imagine

PSD se transformă treptat într-un fel de Grup de la Cluj transplantat, cu aceleaşi şanse incerte, în climatul exotic de Buzău. Facţiunea jihadistă a partidului este epurată cu ajutorul statului paralel, în aplauzele kommentariatului. Că veni vorba, iată că intervenţia centrului peste voturile filialelor locale, care la alţii e prilej de frământări şi dezaprobare publică, aici e binevenită: jos baronul Oprişan, bine i-au făcut, cum ar veni!


Vechii luptători anti-anti-corupţie se pensionează (special) în instituţii irelevante sau devin ecologişti şi postează compuneri blege pe Facebook despre cum se încheie un capitol în viaţa lor. Scandalagii notorii precum Mitralieră sunt concediaţi, ori se retrag la moşia personală, ca Olguţa, să fie mai puţin vizibili în campania care începe. Codrin scânceşte marginal pe Sputnik. Pe măsură ce PSD renunţă la aripa PRM-tineret şi trece prin acest tratament asistat de de-radicalizare, se naşte însă o mare dilemă.

E posibil ca intervenţia să reuşească, social-democraţia română să devină ceea ce trebuie şi până acum nu a fost, adică un partid modern şi pro-european, care-şi poate căra cu el şi votanţii în această călătorie transformatoare spre centru. E posibil ca intelectualii şi studenţii să dea năvală în partid iar România să continue să fie acea excepţie în UE: o ţară fără formaţiuni extremiste, pe stânga sau pe dreapta; un popor galeş, tolerant, binecuvântat de Dumnezeu.

Dar e la fel de posibil ca românii să nu fie totuşi o excepţie în Europa, deci să avem exact aceeaşi proporţie ca şi vecinii noştri de xenofobi, eurosceptici, anarho-anticapitalişti, antisemiţi (în ţară fără evrei), anti-imigraţionişti (în ţară fără imigranţi), conspiraţionişti, naţionalist-excepţionalişti, narodnic-păşunişti şamd. De ce am fi noi mai buni în privinţa asta decât maghiarii, slovacii sau polonezii?

Or, acest melanj politic roşu-brun a fost bine servit ani la rând de vechiul PSD, cu mult înainte ca Dragnea să preia puterea, sub Ponta şi predecesorii săi. Partidul a avut chiar monopol pe acest electorat după moartea lui Corneliu Vadim Tudor. Cu alte cuvinte, România n-are partide extremiste doar pentru că era imposibil să depăşeşti PSD pe partea dreaptă (sau pe stânga, pentru aia); dincolo de ei nu mai era decât zidul. Indiferent cât de radical voiai să fii ca formaţiune nou apărută, se găsea oricând un lider PSD care să fie şi mai trăznit decât tine, cu expunere mai bună pe TV-urile client. Un partid teoretic centrist înghiţise extremele, cum înghiţise şarpele lui Saint-Exupery elefantul: se vedea de la o poştă, dar n-aveai cum să-l scoţi de acolo.

De exemplu, se ştie cum a eşuat experimentul radical-naţionalist Ponta-Ghiţă la alegerile din 2016, acel partid Vlad Ţepeş despre care astăzi se tace apăsat, probabil fiindcă e un moment ambarasant pentru strategii din servicii care au decis să facă acea încercare prin omul lor din comisia de control (!) din Parlament. Întrebarea şi mai interesantă e de ce nu a reuşit nici măcar Dragnea să aibă succesul lui Orban în Ungaria, Vucic în Serbia, Kaczynski în Polonia etc, din momentul în care a dobândit puterea totală în stat iar datele problemei nu difereau mult în societatea românească faţă de celelalte.

E mult de analizat aici, dar probabil are de-a face cu faptul că politica (ca şi managementul) e până la urmă şi o artă, nu doar ştiinţă, adică cere talent şi ceva şansă; nu-i nici o garanţie că dacă tu repeţi conştiincios acţiunile altora vei avea neapărat rezultate la fel de bune ca ei. În plus, nu oricine este potrivit în orice rol, cum a fost cazul cu Ponta când s-a transformat peste noapte din clona lui Tony Blair în cea a lui Erdogan (şi îndărăt, astăzi). Virajele bruşte afectează credibilitatea personală chiar pentru un lider extremist – sau mai ales pentru el. Viktor Orban, Vucic şi Erdogan au popularitate reală în ţările lor şi câştigă alegeri fără să fure propriu-zis la urne; Dragnea (ca şi prietenul Plahotniuc în Moldova) au fost din altă categorie, cu popularitatea personală pe minus.

N-aveţi însă iluzii, sper, că ţara noastră profundă s-ar fi schimbat în ultimul an doar pentru că nişte lideri politici se joacă de-a scaunele muzicale între ei. Electoratul naţional-socialist românesc e tot acolo, în masa tăcută de votanţi, unde l-a lăsat de izbelişte Vadim Tudor. Ei sunt rezultatul unui proces social îndelungat şi specific, derulat timp de decenii sub Ceauşescu, pe care sociologul Barbu Mateescu l-a numit foarte inspirat (aici) CRIB: Comunismul Rural-Industrial Balcanic . Întregi generaţii s-au format în această reticenţă faţă de modernitate, străini şi schimbare în general; ele regretă selectiv valorile tradițional-naționaliste şi stabilitatea vechiului regim. Mai important, a apărut şi o cultură CRIB care, altoită pe narodnicismul spontan al Europei de Est, perpetuează atitudinea în rândul generaţiilor născute după căderea comunismului.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro


3417 afisariDe ce faceti dintr-o chestiune simpla
Susufler0 [utilizator], Luni, 26 octombrie 2020, 13:32
+2/2
una complicata ?

Romania fata de statele la care se raporteaza autorul si la care ne raportam si noi, nu a avut trecutul exceptional al acestora !
Nu a avut o revolutie anti-comunista ca in Ungaria - 1956 !! Ungaria 1956, va dati seama ? Cand la noi "obsedantul deceniu" de abia incepuse ungurii mureau pe strazile Budapestei ciuruiti de kalasnicoavele soldatilor sovietici cocotati pe tancuri !
Nu a avut o primavara precum primavara de la Praga din 1968 !
Nu a avut un Solidarnost in plina dictatura comunista poloneza ca in 1978 !

Nu a avut personalitatile acelor popoare si curajul acelor popoare !
Romania, din pacate a baltit intre a face ceva si a nu face ! Adica, exact cum e mai rau !

Apare prin urmare ca perfect normal faptul ca nu aam avut si nu avem si NU VOM AVEA extreme politice precum in celelalte tari !

Totul tine de fibra poporului nostru care cu o exceptie indusa cu ajutor dinafara se comporta precum ciobanul din Miorita !

PS. Sunt consternat de faptul ca Sorin Ionita, ca de altfel si alti multi analisti de politica interna romani a vazut in clovnul Vadim Tudor un pericol real in alegerile din anul 2000 !

PPS Si stiti de ce ? Acelas si aceiasi autori au invederat in trecut in nenumarate randuri faptul ca PSD a furat constant in alegeri ! Foarte posibil dar nenecesar in anul 2000 in care era predictibil (s-a dovedit ulterior statistic) ca Vadim Tudor, indiferent de cat de charismatic era, de exceptional, nu putea invinge bazinul electoral traditionalist de stanga molcoma al PSD !

PPPPS. Sa stam linistiti ! Din fericire nimic si nimeni nu ne califica, nu ne considera ca putand face ceva iesit din comun ca popor si ca personalitati ! DIN PACATE !
comenteaza