Banca americană de investiții Goldman Sachs va plăti penalități financiare de aproape 3 miliarde de dolari în Statele Unite pentru rolul său în vastul scandal de corupție al fondului suveran din Malaezia 1MDB, a declarat joi într-o ședință, Ministerul Justiției, potrivit AFP.

Goldman SachsFoto: Hotnews

Această sumă corespunde unei amenzi de 2,3 miliarde de dolari și rambursării a puțin peste 600 de milioane de dolari în comisioane colectate de instituția financiară pentru organizarea emisiilor de obligațiuni, în mare măsură deturnate, în numele 1MDB. O parte din acești bani vor fi folosiți pentru a plăti amenzi către alte autorități, a declarat un reprezentant al ministerului în timpul ședinței.

Malaezia așteaptă verdictul în primul dintr-o serie de cazuri care îl acuză pe fostul prim-ministru Najib Razak de corupție pentru presupusa sa implicare în scandalul de la 1Malaysia Development Berhad (1MDB), un fond de stat pe care Najib l-a înființat pentru a impulsiona o nouă dezvoltare în țară.

Afacerea fondului este investigată în cel puțin șase țări din cauza acuzațiilor potrivit cărora s-au sifonat miliarde de dolari pentru a cumpăra proprietăți de lux, bijuterii și artă sau pentru a finanța filmul de la Hollywood ”Lupul de pe Wall Street”.