​"Peste 43.000 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare, iar alți 6.100 de specialiști IT lucrează online din țară, dar exclusiv pentru firme din străinătate, majoritatea ca freelanceri.", a declarat joi Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică, organizată de CERT-RO. Acesta a anunțat ce soluție pregătește Guvernul pentru stoparea acestei hemoragii de creiere din IT, în special în zona de securitate cibernetică.

Antonel Tănase secretar general al GuernuluiFoto: Hotnews

Antonel Tănase a anunțat că Guvernul pregătește înființarea unei noi instituții numite Directoratul Național de Securitate Cibernetică, care să ia locul Centrului Național de Securitate Cibernetică (CERT-RO), care ar fi ajuns la maturitate.

  • "În momentul de față vorbim de CERT-RO, care a ajuns la momentul maturizării. În cei aproape 10 ani de existență a instituției au însemnat creștere, maturizare, înțelegere din ce în ce mai profundă a securității cibernetice la nivel național, la nivel internațional. Au însemnat implementarea Directivei NIS, președinția României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul securității cibernetice, provocările ridicate ale securității cibernetice 5G, foarte multă cooperare internațională, în plan național și un efort susținut pentru crearea unui cadru național de cooperare între zona privată, zona de educație și a instituțiilor de stat în domeniul securității cibernetice.
  • A însemnat, de asemenea, într-un cuvânt, pregătirea apariției unei noi instituții - Directoratul Național de Securitate Cibernetică. România are nevoie de acest Directorat Național de Securitate Cibernetică, de o nouă abordare matură, fermă în tot ceea ce înseamnă zona civilă a securității cibernetice.", a declarat joi Antonel Tănase în cadrul unei onferințe organiate de CERT-RO.

Oficialul guvernamental a subliniat că 'România are nevoie să-și pregătească, să-și motiveze și să-și păstreze oamenii profesioniști în domeniul securității cibernetice.

  • "De ce are nevoie România acum de acest Directorat Național de Securitate Cibernetică? Pentru că România este a șasea țară din lume ca număr de specialiști care au absolvit facultățile IT din țară, dar paradoxal are un deficit de peste 15.400 de specialiști IT și un deficit de 2.200 specialiști în securitate cibernetică.
  • Peste 43.000 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare, iar alți 6.100 de specialiști IT lucrează online din țară dar exclusiv pentru firme din străinătate, majoritatea ca freelanceri.
  • Pandemia COVID-19 a exarcerbat acest trend, iar spre deosebire de medici, juriști, farmaciști, specialiștii în securitate cibernetică pot lucra permanent online de la domiciliul propriu pentru orice organizație sau client din lume.
  • În acest context noul directorat va crea cadrul adecvat de lucru pentru specialiștii români în domeniul securității cibernetice, generând o dezvoltare sustenabilă a acestui domeniu la nivel național cu efecte benefice și imediate în econmia națională.
  • Prin noul Directorat se vor putea crea nuclee de excelență ce vor contribui la stoparea hemoragiei de creiere și la menținerea în țară a forței de muncă înalt calificate care în prezent migrează peste hotare.", a spus Antonel Tănase.

Potrivit acestuia, 'piața europeană și românească a serviciilor de securitate cibernetică oferă pachete salariale net superioare celor din grilele de salarizare prevăzute în legea cadru 153/2017.'

  • "Noul Directorat mai are ca obiectiv major și sprijinirea altor instituții ale statului pentru retenția și pregătirea resursei umane calificate în securitate cibernetică pentru nevoile naționale prin personal ce va fi detașat temporar la Directorat din instituțiile SNAO PSN încadrat conform statului de funcții și grilei de salarizare a Directoratului.
  • O grilă proprie și atractivă de salarizare a Directoratului este esențială pentru realizarea acestui obiectiv și păstrarea specialiștilor guvernamentali în securitate cibernetică.
  • De asemenea, un element fundamental în rolul noului directorat îl va consta educația și pregătirea noilor generații de specialiști în securitate cibernetică.
  • Directoratul, în colaborare cu celelalte instituții de stat, cu mediul privat și academic va lucra pentru crearea si implementarea unui cadru național de educație si pregătire în domeniul securității cibernetice care sa asigure accesul cât mai multor copii și tineri la educația în acest domeniu.
  • Noile provocări în plan internațional în ceea ce privește securitatea cibernetică, precum și cerințele UE se multiplică continuu - 5G, Inteligența Artificială, Big Data, standardizare și certifiare cyber etc - și necesită un răspuns adecvat. Tocmai de aceea noul Directorat va avea rolul de liant între zona de stat, zona privată și cea academică pt crearea unui cadru adecvat și răspuns al României la aceste noi provocări.", a spus oficialul guvernamental.

Antonel Tănase a ținut să sublinieze și de ce crearea unei astfel de instituții ar fi urgentă.

"Mai mult, jurisprundeța recentă a Consiliului juridic al UE, Hotărârea în cauza C549/18 Comisia împotriva României reprezintă un semnal de alarmă că transpunerea corectă, completă și la termen a Directivelor UE trebuie să fie o prioritate pentru toate autoritățile din România.

În această notă, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat că proiectele de legi care transpun Directive sau care aprobă ordonanțe de urgență ale Guvernului ce transpun Directive UE trebuie dezbătute de Parlamentul României cu prioritate în procedură de urgență. Iată de ce, prezența unei instituții precum Directoratul Naționalde Securitate Cibernetică va permite inclusiv crearea cadrului juridic necesar implementării noilor directive și reglementări în domeniul securității cibernetice.", a mai precizat secretarul general al Guvernului.