​România este un caz interesant, va lua o bucată mare din banii europeni în anii care vor veni: în jur de 80 miliarde euro, mare parte granturi, a declarat Wolfgang Schüssel, fost cancelar al Austriei, într-o conferință organizată de The Economist. Problema este, spune el, că în perioada anterioară, 2014-2020, România a avut 30 miliarde, dar numai 40% din acești bani au fost folosiți în mod adecvat.

Wolfgang SchüsselFoto: The Economist

Adevărata provocare a banilor europeni pentru România:

„Cum să folosești acești bani și cum să o faci într-un mod profesionist și implicit într-un mod mai bun reprezintă adevărata provocare pentru România”, a spus el.

• Apropo, sincronizarea este decisivă pentru că trebuie, de facto, să dezvolți proiecte, priorități pentru următorii trei ani. Este nevoie de îmbunătățirea guvernanței publice. Asta este o precondiție pentru România, pentru a avea infrastructură, autostrăzi, centre de date, să digitalizeze economia, sănătatea, educația etc.

• Sper că viitorul Guvern, cu o majoritate, va stabili structuri pentru a folosi într-un mod profesionist fondurile europene.

„Aveți așa de mulți experți. România cred că este țara UE cu cei mai mulți cetățeni care locuiesc în afara țării. A încerca să-i aduci înapoi, sau măcar o parte dintre ei, cei cu experiență, să creeze companii pentru a-și oferi experiența și competența în special pentru a folosi fondurile europene ar fi un lucru interesant. Educația este un factor extrem de important în această zonă în anii care vor veni”, a mai spus Wolfgang Schüssel.