Membrii conducerii ASF ar urma să fie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credintă şi fară neglijentă, a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în conditiile legii, a atribuțiilor de supraveghere şi control, potrivit unui proiect de lege inițiat de liberalul Florin Roman, care a trecut de Camera Deputaților și se dezbate acum la Senat, camera decizională. Amintim cum a acționat conducerea ASF, după ce fostul lider PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii, caz care a ajuns acum la Înalta Curte.

HotNews.roFoto: Hotnews

Camera Deputaților a adoptat marți, 13 octombrie,un proiect de lege inițiat de liberalul Florin Roman care ar da imunitate penală și civilă conducerii ASF, pe modelul conducerii BNR, și ar introduce noi beneficii pentru cei care nu domiciliază în București prin decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport.

Proiectul inițiat de PNL și criticat acum de USR, a trecut de Camera Deputaților cu 213 voturi pentru, 23 voturi contra și 2 abțineri.

Proiectul a beneficiat de sprijinul PNL, iar acum se dezbate în Senat, care este camera decizională.

  • Ramona Dinu (USR): Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv!

Proiectul de lege va fi dezbătut miercuri, 21 octombrie, în Comisia de buget, finanțe a Senatului.

USR consideră propunerile venite din partea deputatului PNL drept mai nocive chiar decât propunerile PSD de suboronare a altor autorități de reglementare independente sau de control, precum Curtea de Conturi, ANCOM sau Consiliul Concurenței.

  • ”Nici Florin Iordache nu ar fi avut curajul să propună o asemenea enormitate, respectiv imunitatea absolută pentru toți membrii conducerii unei instituții de control ce supraveghează ca întreaga piață a serviciilor financiare să funcționeze corect, legal, conform principiilor economiei de piață. Ce a propus dl Florin Roman este incalificabil și este de mirare că, până acum, conducerea PNL nici nu a dezavuat-o și nici nu s-a dezis de persoana care a înaintat-o. La Comisia de buget-finanțe voi repune in dezbatere toate cele 15 amendamente pe care USR, prin Claudiu Năsui, le-a propus la Camera Deputaților, amendamente care ar fi eliminat imunitățile și privilegiile. Dacă propunerea ajunge la Plen, toți senatorii USR vor vota împotriva ei.”, a declarat miercuri senatoarea USR Ramona Dinu.

Aceasta consideră că în forma propusă, modificarea OUG 93/2012 creează imunități nejustificate pentru anumiți funcționari, ce ar urma să aibă efecte negative ireversibile pe piața locală, încurajând în mod nepermis pasivitatea ASF în raport cu interesele consumatorilor de servicii financiare din România.

  • "Exonerarea de răspundere a anumitor funcționari din cadrul ASF - prevăzută de art. I punctul 2. din Proiectul de Lege prezintă o situaţie fără precedent în legislația din România și prezintă multiple probleme legale, constituționale, economice. O asemenea prevedere ar duce la blocarea efectivă a posibilității tragerii la răspundere a persoanelor responsabile și, totodată, la consolidarea pasivității sau a altor abuzuri de care pot fi vinovați acești funcționari ai ASF.", se arată în comunicatul USR.

Imunitatea civilă și penală nu este chiar o situație fără precedent: Conducerea BNR are aceleași drepturi

Exonerarea de răspundere penală ori civilă a anumitor funcționari din cadrul ASF nu este însă o situație fără precedent, de astfel de prevederi beneficiind și conducerea BNR în materia deciziilor de politică monetara și pe linia supravegherii bancare.

De altfel, acest lucru este evidențiat și în expunerea de motive a proiectului inițiat de liberalul Florin Roman.

  • "Pentru similaritate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, considerăm că și membrii Consiliului ASF și personalul autorității cu atribuții de supraveghere și control trebuie să fie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată buna credință și lipsa neglijenței în îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii actelor ori faptelor în exercitarea atrobuțiilor legale de supraveghere și control". Astfel, aceștia vor putea să își exercite atribuțiile de supraveghere și control în mod obiectiv, în limita competențelor legale, fără a fi supuși unor eventuale presiuni generate de apariția unor articole tendențioase în presă sau de nenumărate acțiuni în instanță, formulate cu rea credință, cu scopul destabilizării și decredibilizării activității ASF.", se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de liberalul Florin Roman.

Cât de periculos ar fi ca membrii conducerii ASF să aibă imunitate civilă și penală? Cazul sancțiunilor dure impuse de ASF conducerii NN Pensii, la cererea lui Liviu Dragnea

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, fiind susținut atât de PSD cât și de PNL, puterea membrilor conducerii ASF va crește enorm, un lucru ce ar putea fi periculos dacă ne amintim scandalul sancționării NN Pensii.

Click pentru a deschide

În anul 2017, Consiliul ASF de la acea dată, în frunte cu Mișu Negrițoiu, a sancționat aspru conducerea NN Pensii care și-a atenționat clienții asupra discuțiilor publice privind posibila naționalizare a pilonului II de pensii, un fapt pe care conducerea PSD chiar a încercat să o facă așa cum au arătat acțiunile ulterioare.

ASF a acționat dur a doua zi după ce Liviu Dragnea, președintele PSD la acea vreme, a declarat la Antena 3 că "scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, Dragnea precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF". Dragnea a cerut să se acționeze foarte dur pentru a fi un exemplu și pentru alte multinaționale.

  • Mai mult, HotNews.ro a obținut în exclusivitate procesul verbal care arată cum a votat fiecare membru al conducerii ASF sancționarea NN Pensii.

Dan Armeanu, ASF

Dan Armeanu, ASF

Foto: AGERPRES

De notat că Dan Armeanu, la acel moment un simplu membru neexecutiv al Consiliului ASF, "a propus având în vedere faptul că emailul către clienți a fost transmis de NN în numele societății, sancționarea tuturor membrilor Consiliului de Administrație al NN."

În plus, "Dan Armeanu a precizat că potrivit informațiilor din mass-media, există prezumția că această faptă ar putea fi incriminată de articolul 404 din Codul Penal, motiv pentru care a solicitat participarea unui reprezentant din adrul Drecției Juridice șa ședința de Consiliu în vederea clarificării acestui aspect."

Între timp, Dan Armeanu a fost numit de către Parlament, în funcția de vicepreședinte ASF responsabil tocmai pe sectorul pensiilor private.

Mișu Negrițoiu susține că "Dan Armeanu a fost de altfel primul care a avut inițiativa convocării unei ședinte în cazul NN la momentul respectiv.

  • "Armeanu ca membru neexecutiv a transmis un mesaj către membri că ar trebui să ne intâlnim să discutăm noua situație de la NN. A fost o reacție imediată după declarațiile lui Dragnea. La această propunere eu nu am răspuns nimic și Coca Constantinescu a convocat Consiliul.
  • Coca Constantinescu a convocat ședința de Consiliu în condițiile în care nu avea dreptul să o facă pentru că eu eram în instituție. Nu eram plecat. Și atunci, odată convocată această ședință, nu puteam să o anulez și am asistat și m-au pus în fața faptului împlinit cu dosarul și propunerea care se făcea pentru Raluca Țintoiu. Oricum nu aveam ce să mai fac. Cuvântul meu nu mai conta. Ar fi fost erau 6 voturi contra 1.", a declarat pentru HotNews.ro Mișu Negrițoiu.

Surse din cadrul ASF susțin însă că Mișu Negrițoiu minte în privința votului său:

  • "Fără votul lui Mișu Negrițoiu, nu ar fi existat cvorum și NN nu ar fi putut fi sancționată. Negrițoiu era în concediu când s-a organizat ședința ASF și era și în conflict de interese în cazul Ralucăi Țintoiu".

ASF a decis atunci sancționarea NN Pensii cu amendă de 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societatii, având in vedere circumstantele de afectare a încrederii participantilor in sistemul de pensii private, aceasta fiind cea mai mare amenda dată până atunci de ASF.

Conducerea ASF a decis de asemenea și amendarea cu 100.000 de lei și retragerea autorizației de director general pentru Raluca Țintoiu, șefa NN Pensii.

Raluca Țintoiu a atacat decizia ASF, a câștigat în primă instanță și cazul are termen anul acesta în noiembrie la Înalta Curte de Casație și Justiție.