Actorul Jean-Claude Van Damme a sărit în apărarea unui chihuahua în vârstă de trei luni care risca să fie eutanasiat luni după ce a fost prins într-o dispută juridică între Norvegia și Bulgaria, relatează Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cățelușa numită Raya a fost vândută unor noi proprietari din Norvegia în luna septembrie dar oficialii norvegieni nu au vrut să o înregistreze deoarece a fost transportată cu un pașaport bulgar fals.

Norvegia a încercat să repatrieze animalul dar Bulgaria a refuzat să îl primească înapoi datorită regulilor Uniunii Europene privind transportarea animalelor vii, Raya urmând să fie eutanasiată de autoritățile norvegiene. Asta până când a intervenit starul belgian.

Van Damme a lansat o campanie emoțională pe social media, postând imagini cu el și îmbrățișându-și propriul câine chihuahua, reușind să convingă în cele din urmă Autoritatea pentru Siguranță Alimentară din Bulgaria să accepte reprimirea câinelui.

„Vă implor, pentru ziua mea, Autoritatea pentru Siguranță Alimentară, schimbă-ți decizia”, a scris actorul în cursul weekendului, lansând și o petiție pentru a salva câinele.

„Oamenii care n-au completat corect formularul au făcut o greșeală... dar nu puteți ucide acel chihuahua micuț”.

Autoritatea bulgară a anunțat că Raya va fi supusă unui control veterinar când va ajunge înapoi în țară iar apoi va fi oferită spre adopție.

Povestea cățelei a fost știrea zilei luni în țara din sudul Dunării iar decizia de repatriere a Rayey a făcut înconjorul presei.

Zeci de persoane s-au oferit deja să o adopte iar medicul veterinar care a completat pașaportul a apărut la TV, relatând că a avertizat foștii proprietari că nu îl pot folosi în Norvegia.

Animalele cu pedigree pot fi cumpărate în Bulgaria la prețuri de până la 10 ori mai mici decât în Europa de Vest, Yavor Gechev de la asociația Patru Lăbuțe declarând luni pentru AFP că autoritățile bulgare ar trebui felicitate pentru flexibilitatea de care au dat dovadă.

Acesta a cerut însă controale mai stricte la adresa crescătorilor ilegali și traficanților de animale, precizând că „exportul de animale de companie din estul în vestul și nordul Europei este o afacere profitabilă”.