Premierul Ludovic Orban susţine că analizele făcute arată că petrecerile private constituie principala cauză a răspândirii noului coronavirus, el explicând că acesta este motivul pentru care Guvernul a interzis astfel de evenimente. Orban mai spune că după alegerile locale în 3.300 de localităţi au avut loc petreceri spontane la care au participat "zeci şi sute de oameni”. Legat de capacitatea sistemului medical, el a afirmat că la acest moment a fost atinsă capacitatea de 75% în spitale în tratarea pacienților cu COVID-19.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia
  • ”Această creştere a numărului de cazuri este o creştere care afectează întreaga Uniune Europeană. (...) Această creştere a numărului de cazuri s-a datorat faptului că noi am luat decizii de ridicare a restricţiilor, de reluare a unor activităţi.
  • În analiza efectuată, drept cauză a îmbolnăvirilor, pe primul loc au fost evenimentele private, motiv pentru care am decis să nu mai permitem organizarea de evenimente private”, a afirmat premierul duminică seară, la B1 Tv, potrivit News.ro.

Premierul şi-a cerut scuze celor care aveau programate evenimente private în această perioadă, însă a susţinut că aceste restricţii sunt necesare: "Am luat decizia pe o perioadă de 30 de zile, din 15 octombrie până pe data de 14 noiembrie să nu mai permitem... Îmi cer scuze pentru cei care aveau stabilite nunţi, botezuri. Pe de altă parte trebuie să punem degetul pe rană”.

El a catalogat petrecerile filmate în Centrul Vechi al Capitalei drept "pur şi simplu o sfidare a restricţiilor” şi a arătat că în mod normal Poliţia Locală ar trebui să aibă echipaj în permanenţă în Centrul Vechi şi să patruleze permanent în toate zonele în care există riscul de formare a unor aglomerări.

În ceea ce priveşte alegerile, Orban a spus că după scrutin în 3.300 de localităţi s-au făcut "petreceri spontane la care au participat zeci şi sute de oameni” care au cântat, au scandat şi unde nu s-a respectat măsura de distanţare fizică.

Sistemul medical a atins capacitatea de 75% în tratarea pacienţilor cu COVID-19

Ludovic Orban a mai spus, la B1 Tv, că sistemul medical a atins capacitatea de 75% în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor cu COVID-19 şi că există suficient echipament pentru tratarea mai multor bolnavi, însă problema este legată de asigurarea cadrelor medicale.

  • "Am prevăzut măsuri de a suplimenta numărul de locuri de la ATI într-un timp foarte scurt, există ventilatoare, există dotări, pe de altă parte nu poţi să pui toate secţiile de ATI ale spitalelor la dispoziţia COVID”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că autorităţile au încercat în mod constant creşterea numărului de paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-29, dar că există o altă "limită”, care constă în numărul de medici şi de asistenţi medicali care pot îngriji pacienţii.

  • "Intenţionăm că găsim o soluţie ca toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul la final să intre în acest dispozitiv pentru că avem nevoie de medici ca de aer. (...) Echipamente există, există peste capacitate, limita este în a asigura personal”, a adăugat premierul.

El a spus că nu toţi pacienţii de la ATI sunt intubaţi, iar în acest context se ia în calcul implementarea unor "secţii intermediare” pentru pacienţii care nu au nevoie de ventilare, astfel încât paturile care beneficiază de ventilator să poată fi alocate pacienţilor care au nevoie de astfel de terapie.