Compania britanică Liberty Steel a depus o ofertă pentru divizia de oțel a ThyssenKrupp, aflată în dificultate. Bursele jubilează, sindicatele sunt îngrozite. Vineri dimineața, circa 3.000 de angajati ai ThyssenKrupp Steel Europe au demonstrat în fața cancelariei din Düsseldorf, cerând ca statul să sprijine compania germană. Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), a tăcut până de curând, însă odată cu oferta britanicilor de la Liberty Steel, datele problemei s-au schimbat.

Lucrator ThyssenKrupp SteelFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Laschet face din păstrarea locurilor de muncă o condiție pentru separarea de divizia siderurgică. În opinia sa, ThyssenKrupp nu este disponibil în condiții ieftine. „Nu e o afacere de un euro, ci este vorba de oțel de cea mai bună calitate. Iar cine nu îndeplinește această cerință, nu poate fi partener la fuziune", a spus Laschet.

„ThyssenKrupp face parte din ADN-ul Renaniei de Nord-Westfalia, oțelul este important din punct de vedere sistemic", a mai precizat politicianul CDU, care face parte din consiliul de administrație al Fundației Krupp, cel mai mare acționar unic al grupului.

  • Oferta orientativă

Vineri dimineața, Liberty Steel a depus o primă ofertă neobligatorie, pentru divizia siderurgică a ThyssenKrupp. Compania britanică de oțel nu a furnizat, inițial, alte detalii. Liberty doreste să se uite mai atent la bilanțurile diviziei siderurgice, „pentru a putea prezenta o ofertă potențial obligatorie”. Discuțiile cu Thyssenkrupp nu sunt exclusive, s-a mai precizat.

„Astăzi am primit o ofertă orientativă pentru achiziționarea afacerii siderurgice”, a spus ThyssenKrupp. „Analizăm acum, cu atenție, această ofertă. În același timp, vom continua discuțiile cu alți potențiali parteneri, ca și înainte. Scopul nostru este de a face afacerea siderurgică durabilă pentru viitor. Ceea ce contează pentru noi este găsirea celei mai bune soluții."

CEO-ul ThyssenKrupp, Martina Merz, nu a exclus din oficiu vânzarea diviziei siderurgice, menționând și opțiunea hibridă, a participării de stat și a unui partener.

Încă de la apariția speculațiilor privind începutul tranzacționării, acțiunile ThyssenKrupp au urcat pe burse, prețul fiind în prezent în creștere cu aproximativ 12%.

  • Sindicatul se opune

Sindicatul IG Metall NRW a luat însă poziție. „Exact despre acest lucru am atenționat. Politicienii trebuie acum să acționeze ", a spus responsabilul de district al sindicatului, Knut Giesler. „Dacă afacerea siderurgică este vândută către Liberty, există riscul ca Thyssenkrupp Steel Europe să fie destructurată și să se piardă multe locuri de muncă”, a avertizat acesta.

„Nu avem nevoie de un nou proprietar, ci de capital suplimentar, iar nici Liberty nu îl are”, a protestat Jürgen Kerner, membru al consiliului de administrație al IG Metall. El este de părere că o preluare a segmentului vizat al companiei germane, de către Liberty, nu rezolvă niciuna dintre probleme.

Între timp, Sanjeev Gupta, șeful companiei-mamă a Liberty, GFG Alliance, a luat cuvântul intr-o conferință telefonică: toate părțile implicate, inclusiv reprezentanții angajaților și ai politicii, au fost invitați la discuții. Grupul său de companii nu a efectuat, în trecut, nicio tranzacție împotriva sindicatelor, a subliniat el. De asemenea, Gupta dorește să investească bani privați în aceasta preluare, prezentându-se și ca un investitor pe termen lung.

  • Despre Thyssen și Liberty

ThyssenKrupp Steel are aproximativ 27.000 de angajați și înregistrează pierderi mari. Numai în primele nouă luni ale exercițiului financiar curent a fost înregistrat un minus operațional de aproximativ 700 de milioane de euro. Supra-capacitățile de pe piețele siderurgice și o scădere a cererii au pus presiune pe afaceri.

Acțiunile grupului au fost în continuă scădere. În 2007, acțiunea a costat de aproape zece ori mai mult, însă în 2019 ThyssenKrupp n-a mai fost listat la DAX. Există speculații pe burse că actuala opțiune de vânzare ar însemna, de facto, că ThyssenKrupp se va rupe în bucăți, întrucât afacerea cu ascensoare a fost deja vândută și alte zone ale afacerii sunt încă în vânzare.

Concurentul, Liberty Steel, are în total peste 30.000 de angajați în Europa, Marea Britanie, SUA și China și are o capacitate de producție de 18 milioane de tone. Compania a fost fondată în 1992 de Sanjeev Gupta. Acesta a construit grupul prin achiziții, inclusiv prin preluari de afaceri de la Tata Steel Europe și ArcelorMittal.

  • Liberty în România

Liberty Steel este parte a GFG Alliance, o companie globală deținută de Sanjeev Gupta. Compania este prezentă și în România. La 1 iulie 2019, aceasta a finalizat afacerea prin care a preluat de la ArcelorMittal șapte fabrici de oțel și cinci centre de servicii din șapte țări europene, pentru 740 milioane EUR. Cele șapte unități, care au devenit parte a Liberty, au cca 14.000 de angajati.

Cele mai importante active sunt fabricile de oțel din Ostrava în Republica Cehă și Galați în România, precum și fabricile de la Skopje din Macedonia de Nord, Piombino (Italia), Dudelange (Luxemburg) și două fabrici de lângă Liège din Belgia. Centrele de servicii sunt situate în Franța și Italia.

Printre activele care au făcut obiectul tranzacției se numără oțelăria integrată de la Galați (cunoscută anterior sub numele de Sidex), care și-a schimbat denumirea din ArcelorMittal Galați, în Liberty Galați.

Potrivit presei românești, în 10 iunie anul acesta, ministrul român al economiei și energiei, Virgil Popescu, a anunțat un plan de investiții de 1,2 miliarde euro, la combinatul siderurgic Galați, controlat de grupul britanic Liberty Steel. Prin acest plan, compania vrea să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, în termen de cinci ani de zile.